Митничарите от Варна задържаха над 576 000 броя PVC опаковки с желирани фигури с изображения на детски анимационни герои, съобщиха от агенция "Митници". Причината - нарушени права върху интелектуална собственост. Задържаната пратка е от общо 1 000 кашона с 20 400 кг бруто тегло.

Пратката е пристигнала в Пристанище Варна - Запад с контейнер от Китай. Подадена е митническа декларация за допускане до свободно обръщение с обявена стока в контейнера желирани фигурки, със страна на произход Китай. Изпращач на стоката е фирма от Китай. Получател е българска фирма.

Контейнерът е щателно проверен на 17 декември 2018 г., в склад в гр. Девня, от служители от варненски митничари и граничари.

При проверката е установено, че върху опаковките са изобразени герои на "Disney"- Winnie The Pooh.

От митниците са сезирали официалните представители в България на правопритежателя на търговската марка. На 21 декември 2018 г. е получено писмено потвърждение в Митница Варна, че задържаната стока нарушава права върху интелектуалната собственост на правопритежателя "Дисни Ентърпрайсиз Инк.". Задържаната стока ще бъде унищожена под контрола на Митница Варна, за сметка на правопритежателя на търговската марка.

За 2018 г., в Митница Варна има 151 случая на стоки, нарушаващи права върху интелектуална собственост. Задържани са общо 921 117 броя такива артикули, в изпълнение на законодателството на България и ЕС.