Поредни телефонни измамници са предадени на съд по обвинителни актове на районните прокуратури във Враца и Благоевград, съобщиха от държавното обвинение.

От районната прокуратура във Враца предадоха на съд К. М. от село Боденец, община Мездра. Между 12 - 15 септември 2016 г. във Враца, обвиняемият М., мамел различни хора, за да си набави за себе си имотна облага. Той имал и съучастник, който към момента е неизвестен. От измами той получил парични суми и златни накити, с което причинил имотна вреда на пострадалите в размер на 39 229,27 лева.

Чрез провеждане на телефонни разговори, той успял да убеди две жени от Враца, че трябва да помогнат на полицията. Първата пострадала предала на "дознател Николов" и 3 695 евро, 11 970 лв. и златни накити с тегло 43 гр. на стойност 2 365 лв.

Два дни по-късно друга жена, след телефонно обаждане от обвиняемия, предала на представилия се за длъжностно лице от състава на МВР - "полицай Петров" парична сума в размер на 2 500 лв. и златен накит - синджирче с тегло 3 гр. на стойност 165 лв.

Третият опит на обвиняемия спрямо поредната му жертва, извършен същия ден, останал недовършен, поради независещи от него причини. Той отново опитал да въведе в заблуждение жена с мотив "съдействие на полицията", като този път паричната сума в размер на 15 000 лв. трябвало да бъде предадена на "дознател Димитров".

Обвинителен акт за подобно престъпление внесоха и от Районна прокуратура - Благоевград в съда. Тя е срещу Ф. Я. На 13 август 2015 г. в Благоевград, действайки като съизвършител с неустановено по делото лице, той заблудил жена, че е "изпратен от служител на Техномаркет, за да вземе капаро за климатици, поръчани от неин роднина". Това не отговаряло на истината, в резултат на което на жената била причинена имотна вреда в размер на 2 000 лева.