Единият от мнимите прокурори изнудвачи е имал юридическо образование. Не стана ясно обаче за кого от тримата обвиняеми се отнася това.

Софийският градски съд разгледа мерките за неотклонение на Васил Василев и Цветелин Василев и потвърди решенията на Районния съд - Васил Василев остава под стража, а Цветелин – под домашен арест. Третият обвиняем Петър Маринов също е под домашен арест заради диагноза ХИВ.

Припомняме, Васил Василев, Цветелин Василев и Петър Маринов бяха задържани при зрелищна операция на звено „Антикорупция” пред софийски мол на 26 февруари.

Те са обвинени за извършено престъпление – измама, в особено големи размери и представляващо особено тежък случай. Тримата шантажирали сирийски бизнесмен, като обещавали да осигурят по-лека мярка за неотклонение на племенниците му срещу голяма парична сума.

Причината градските съдии да оставят Цветелин Василев под домашен арест днес е, че той страда от бронхиална астма и е необходимо поддържащо лечение в домашно-амбулаторни условия.

Според градския съд няма опасност Васил и Цветелин Василеви да се укрият, но има опасност да извършат друго престъпление.

Магистратите изтъкнаха и високата степен на обществена опасност, предвид факта, че мнимите прокурори са изградили престъпна схема. Те са набавили и са използвали съдебни актове на магистрати с променено съдържание. Използвали са самоличността им. От това съдът направи и констатацията, че това е свързано и с общественото доверие в институциите, призвани да противодействат на престъпността.

Стана ясно още, че жената на Васил Василев има хронично заболяване, но според съда състоянието й не пречи за отглеждането на малолетните им деца.