"Политиката на Министерството на отбраната по отношение на търговско дружество "МОБА" ЕООД е изцяло насочена към това фирмата да бъде оздравена и да продължи да съществува", изтъкна министърът на отбраната Красимир Каракачанов в отговор на журналистически въпроси днес.

Каракачанов и заместникът му Анатолий Величков коментираха финансовото състояние на дружеството за охрана и сигурност с принципал министърът на отбраната.

Заместник-министър Величков обясни, че ведомството е предприело мерки за оздравяване на "МОБА" ЕООД. Той изтъкна, че за периода 2014-2016 г. дружеството е натрупало задължения в размер на близо 2 млн. лв. Дългът е в размер общо на 1 млн. и 94 хил. лв.

Социалисти питат Каракачанов за умишлен фалит на държавно дружество

Социалисти питат Каракачанов за умишлен фалит на държавно дружество

Дружеството имало натрупани половин милион лева дългове

"На първо място, използвайки възможността за вътрешно възлагане, гарантирахме нови източници на приходи, от 100%-ва охрана на обекти, включително и такива с отпаднала необходимост", поясни Величков и допълни, че вече са предприети действия за съкращаване на неоправданите административни разходи.

Бърз вътрешен одит на предприятието е бил извършен, а резултатите от него са предадени на прокуратурата и финансова инспекция, стана ясно от думите на зам.-министъра.

ъс съдействието на заместник-министъра на финансите Кирил Ананиев успяхме да намалим размера на месечните вноски към НАП за погасяване на старите задължения на дружеството, за да можем да изплащаме заплатите на над хилядата работници в "МОБА" ЕООД", каза завърши заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков.