В поредното съдебно заседание ще стане ясно, че обвиненията срещу мен не са свързани с вида, качеството и валидността на ваксините, които са внесени. Това обясни за news.bg бившият здравен министър Петър Москов, който заедно със заместника си Адам Персенски е обвинен във връзка с вноса като дарение на ваксините "Пентаксим", "Еувакс Б" и Тетадиф". Подсъдими са и трима от "Бул Био НЦЗПБ" ЕООД.

Днешното съдебно заседание продължи с разпит на свидетели, сред които е държавният здравен инспектор Ангел Кунчев. По негови думи днес няма да се случи нищо по-различно от предишните съдебни заседания.

Москов не е съгласен с повдигнатото му обвинение, че в качеството си на министър на здравеопазването през 2015 г. е внесъл ваксини, неразрешени за употреба. Според него разрешението за употреба защитава финансовия интерес на търговеца, който притежава такова разрешение.

Делото срещу Петър Москов за ваксините тръгна

Делото срещу Петър Москов за ваксините тръгна

Адвокат Менко Менков няма против да разпита и премиера в съдебната зала

Бившият здравен министър не знае защо това е проблем за прокуратурата. Москов не може да каже дали премиерът Бойко Борисов е призован да се яви като свидетел на днешното съдебно заседание. Той обаче също ще бъде разпитан като част от правителството.

"Когато търсиш под вола теле - търсиш премиери, президенти, разпитваш ги и нещо се случва, но нищо различно от това, което са декларирали другите министри", каза още бившият здравен министър.

Според Москов за всеки един човек е ясно, че всичко, описано като начин на взимане в правилника на Министерския съвет, е валидно и последиците от тези решения, независимо кога са взети те, имат едно и също последствие.

Припомняме, Москов е обвинен за това, че на 9 юли 2015 г. в качеството си министър на здравеопазването не е изпълнил служебните си задължения. Москов е приел дарение от Министерство на здравеопазването на Турция под формата на 100 хил.дози ваксина за деца "Пентаксим" - 0.5 мл." и 100 хил. дози ваксина за "Хепатит Б" - "Еувакс Б", като обаче ваксините не са разрешени за употреба на територията на България. Поради това не биха могли да отговорят на нуждите на имунизационния календар в страната.

Москов: Държавата няма механизъм за разпределяне на парите за здраве

Москов: Държавата няма механизъм за разпределяне на парите за здраве

Няма как областен град да остане без многопрофилна болница

Заради действията на Москов здравното ведомство е ощетено с 325 233,87 лв. Неимуществените вреди пък са свързани с това, че авторитета на МЗ пада и се създава недоверие в у гражданите за дейността по ваксиниране на деца.

Това определя деянието като особено "тежък случай". Законът предвижда наказание "лишаване от свобода" от 3 до 10 г.

Второто обвинение на бившия здравен министър е, че на 27 ноември 2015 г. като помагач умишлено е улеснил сключване на неизгодна сделка с "Бул Био НЦЗПБ" ЕООД за дарение на 5 000 000 дози ваксини "БЦЖ". От това са произтекли значителни вреди за "Бул Био" ЕООД в размер на 427 788,31 лв. с ДДС, 2097, 96 лв. застраховки и 12 221,22 лв. транспортни разходи.

Третото обвинение на Москов е за това, че в периода 20 юни 2016 г. - 1 юли 2016 г., като министър на здравеопазването и принципал на "Бул Био НЦЗПБ" ЕООД, не е упражнил нужния контрол върху работа на лица, на които е възложено управлението на обществено имущество. Тези действия са довели до щети в размер на 110 003, 46 лв.

Москов: Разкарват ме като мечка по съдилищата

Москов: Разкарват ме като мечка по съдилищата

Смята че все едно е обвинен, че е пресякъл на зелено