Повдигнатото обвинение срещу мен е "все едно съм пресякъл на зелен светофар". Получихме обвинителния акт, но доколко сме се запознали, е друг въпрос.

Това обяви бившият здравен министър Петър Москов преди началото на днешното съдебно заседание. Той заедно със заместника му Адам Персенски са обвинени за вноса на дарените турски ваксини "Пентаксим", "Еувакс Б" и "Тетадиф".

Прокуратурата обвини Петър Москов за вноса на турски ваксини

Прокуратурата обвини Петър Москов за вноса на турски ваксини

Наложена е мярка "подписка"

Москов изтъкна, че няма нито едно изречение в обвинителния акт, който да посочва каква е вината му по отношение на дарените ваксини.

"Кой ще изтрие сълзите и страха на хората през цялото време, в което се разкарвам като мечка по съдилищата. БСП и ДПС ли", запита бившият здравен министър.

На въпрос какво мисли за предложената от Министерство на здравеопазването нова здравна застраховка, Москов отбеляза, че има други хора във властта, които трябва да решат, но неговото лично мнение е, че тя няма да доведе до нищо добро.

Делото срещу Петър Москов за ваксините тръгна

Делото срещу Петър Москов за ваксините тръгна

Адвокат Менко Менков няма против да разпита и премиера в съдебната зала

Припомняме, Петър Москов и заместника му Адам Персенски са обвинени във връзка с вноса като дарение на ваксините "Пентаксим", "Еувакс Б" и "Тетадиф". Подсъдими са и трима от "Бул Био НЦЗПБ" ЕООД.

Москов е обвинен за това, че на 9 юли 2015 г. в качеството си министър на здравеопазването не е изпълнил служебните си задължения. Москов е приел дарение от Министерство на здравеопазването на Турция под формата на 100 хил. дози ваксина за деца "Пентаксим" - 0.5 мл." и 100 хил. дози ваксина за "Хепатит Б" - "Еувакс Б", като обаче ваксините не са разрешени за употреба на територията на България. Поради това не биха могли да отговорят на нуждите на имунизационния календар в страната.

Петър Москов на разпит за ваксините

Петър Москов на разпит за ваксините

Призован е в Столичното следствие заедно със свой заместник

Заради действията на Москов здравното ведомство е ощетено с 325 233,87 лв. Неимуществените вреди пък са свързани с това, че авторитетът на МЗ пада и се създава недоверие в у гражданите за дейността по ваксиниране на деца.

Това определя деянието като особено "тежък случай". Законът предвижда наказание "лишаване от свобода" от 3 до 10 г.

Второто обвинение на бившия здравен министър е, че на 27 ноември 2015 г. като помагач умишлено е улеснил сключване на неизгодна сделка с "Бул Био НЦЗПБ" ЕООД за дарение на 5 000 000 дози ваксини "БЦЖ". От това са произтекли значителни вреди за "Бул Био" ЕООД в размер на 427 788,31 лв. с ДДС, 2097, 96 лв. застраховки и 12 221,22 лв. транспортни разходи.

Неимуществените вреди на Москов

Неимуществените вреди на Москов

А това е, което определя деянието му като "особено тежък случай"

Третото обвинение на Москов е за това, че в периода 20 юни 2016 г. - 1 юли 2016 г., като министър на здравеопазването и принципал на "Бул Био НЦЗПБ" ЕООД, не е упражнил нужния контрол върху работа на лица, на които е възложено управлението на обществено имущество. Тези действия са довели до щети в размер на 110 003, 46 лв.

Обвиняват Петър Москов в три престъпления
Обновена

Обвиняват Петър Москов в три престъпления

Всички министри ще бъдат разпитани в Следствието