България е единствената държава в ЕС, в която няма държавен инструмент, с който да се реши проблемът как ограниченият ресурс за здравеопазване да отива спрямо нуждите на пациентите, а не спрямо нуждите на различни икономически интереси. Това заяви пред bTV бившият здравен министър Петър Москов.

Неимуществените вреди на Москов

Неимуществените вреди на Москов

А това е, което определя деянието му като "особено тежък случай"

Москов коментира и че няма как в областен град, какъвто е Враца, да няма голяма многопрофилна болница. По думите му ако някои може да си помисли такова нещо, то той или има температура, или следва икономически интереси, които не са свързани с обществения интерес на населението във Враца.

Москов е категоричен, че парите за заплати, които се дават на персонала на болниците във Враца и Ловеч, всъщност не са решение на проблема, а ход на парче и няма да спаси системата.

Лекарите в Ловеч и Враца имат заплати

Лекарите в Ловеч и Враца имат заплати

Средствата са от безлихвен заем от Министерството на здравеопазването

"Това е решение, което ще даде глътка въздух за 2-3-5 месеца. Не може с полицейски акции и еднократно наливане на пари да се заменят системните решения", подчерта още Москов.

Бившият здравен министър беше категоричен и че новата здравна карта, която се прие в МС, по нищо не се различава от старата такава.

Ананиев успокоява, че здравната карта не закрива легла

Ананиев успокоява, че здравната карта не закрива легла

На 45% от населението се осигурява поне по една хоспитализация