Прокуратурата работи по австрийското разследване за онлайн имама с българска следа.

По повод разпространената от австрийски медии информация за разследване на онлайн финансова търговска измама, в която има българско участие, от държавното обвинение пишат, че от началото на настоящата 2019 година Софийска градска прокуратура разследва схема за разкриване на международна престъпна група, извършваща киберпрестъпления - онлайн финансова търговска измама. В резултат на това са измамени хиляди граждани на Германия, Австрия и други страни членки на ЕС, а нанесената им щета е за около 100 млн. евро.

Действията на прокуратурата са в изпълнение на 4 Европейски заповеди за разследване (ЕЗР) съответно от Германия и Австрия, където потърпевшите са най-много.

Австрия разкри онлайн измама за 100 млн. евро с българска следа

Австрия разкри онлайн измама за 100 млн. евро с българска следа

У нас е бил задържан един от основните заподозрени в схемата

Как действа схемата?
Механизмът на измамите - хората са били заблуждавани да инвестират лични средства, след като измамниците им предлагали по интернет лъжливи благоприятни условия. След като потърпевшите "инвестирали" парите си, средствата били нареждани по банков път към различни банкови сметки, включително такива извън България, като по този начин се извършвало изпирането на съответните суми.

От прокуратурата пишат, че в изпълнение за заповедта за разследване от Европа СГП е извършила 34 претърсвания. Обискирани са множество лица, всичките на територията на София. Извършени са и изземвания - веществени доказателства - документи, компютърни конфигурации и други вещи.

С разрешение на съда е разкрита и банкова тайна и по искане на обвинението е наложен запор върху банкови сметки в различни банки на територията на страната.

Прокурори разпитали и множество лица - служители в кол-центрове и във фирми, използвани за дейността на групата, както и 10 лица, които са били разпитвани в качеството им на обвиняеми по искане на съдебните власти в Австрия и Германия.

България е добра среда за киберизмами, според Явор Колев

България е добра среда за киберизмами, според Явор Колев

Залети сме от сигнали за измами ежедневно, посочва той

На 30 януари 2019 година Окръжната прокуратура в София е наредила лицето Гал Барак да бъде задържано на основание на издадена от австрийските съдебни власти Европейска заповед на арест (ЕЗА). Арестуваният е гражданин на Държавата Израел и е сочен като основен член на международната престъпна група.
Той също така опитал да напусне страната ни през ГКПП "Калотина".

На 1 февруари същият е задържан за постоянно. На 7 февруари пък Апелативният съд в София пуска лицето под домашен арест.

Производството за предаване на Гал Барак на австрийските власти продължава. Прокуратурата продължава и към настоящия момент да извършва следствени действия по искане на европейските партньори.