Създаването на Европейска прокуратура и напредъкът на България по Механизма за сътрудничество и оценка обсъдиха главният прокурор Сотир Цацаров и еврокомисаря Вера Юрова, съобщиха от прокуратурата. В Брюксел Цацаров разговаря и с българския еврокомисар Мария Габриел.

В хода на разговора е споменато, че е възможно отпадане на Механизма за сътрудничество и оценка до края на сегашния състав на ЕК, ако България продължава с темпа на реформите.

По време на срещата главният прокурор информира г-жа Юрова и за изпълнението на препоръките по последния мониторингов доклад от страна на Прокуратурата на Република България. От прокуратурата обясниха, че основен акцент в изпълнението на препоръките е поставен върху разследванията срещу лица, заемащи висши държавни длъжности - народни представители, министри и магистрати.

Бавен напредък, а трябва да е необратим, отчита мониторингът на ЕК
Обновена

Бавен напредък, а трябва да е необратим, отчита мониторингът на ЕК

От ЕК приканват България да реализира направените в документа препоръки

В началото на октомври се очаква да бъде гласуван проект на регламент в Европейския парламент, съобщи еврокомисарят по правосъдие, права на потребителите и равенство на половете Вера Юрова. Така етапът от създаването на Европейската прокуратура ще съвпадне с българското председателство на ЕС.

Главният прокурор подчерта, че в страната ни няма различия между политическата и професионалната позиция - съществува пълна подкрепа на идеята за създаване и пълноценно функциониране на бъдещата Европейска прокуратура. Тази структура ще се занимава основно с престъпления, увреждащи финансовите интереси на ЕС.

Обсъдени бяха и основни моменти от проекта за регламент, който днес е бил приет изцяло от комисията LIBE.

Еврокомисар Юрова подчерта, че с приемането на регламента, европейските политици са изпълнили своята задача и сега на ход са професионалистите (прокурорите и полицейските органи на държавите-членки).

В разговорите си с еврокомисаря Мария Габриел, главният прокурор оцени високо инициативата й за дискусия по задълженията на интернет-платформите да премахват незаконно съдържание в сайтове, особено когато са свързали с тероризъм и сексуални престъпления.