Фирмата-организатор на последните два концерта на Лили Иванова -"ТВ Медиа 1" ЕООД" ще бъде съдена от сдружението на композитори и автори на литературни произведения, свързани с музика и музикални издатели  - „Музикаутор".

Според организацията тя не е направила нужните отчисления за авторски права за композиторите, авторите на текстовете и аранжимента на песните, които певицата е изпълнила на концертите си в края на миналата година. Те са се провели в зала 1 на НДК в София на 12 и 13 ноември.

Дължимата сума, определена от „Музикаутор" за всички големи концерти, е в размер на 5% от приходите от продажба на билети. По неофициални данни на организацията за двата концерта на Лили Иванова постъпленията от продажбата на билети надхвърлят 450 000 лева. Така българските композитори и автори на текст, чиито произведения са били изпълнявани от примата, са ощетени с над 22 000 лева.

От „Музикаутор" уточняват, че това е първата стъпка, която предприемат срещу некоректните ползватели на авторски права в България, сред които са фирмите-организатори на концерти, както  и търговски и туристически обекти.

От там допълват, че заплащането на авторските права на всички песни, изпълнявани по време на един концерт е задължително и е отговорност на организаторите на проявата, а не на изпълнителите.

От сдружението уточняват, че не целят да уронят престижа на изпълнителите, а изискват спазването на закона от организаторите на техните прояви. По думите на Кирил Маричков, зам-председател на Управителния съвет на организацията, „Музукаутор" е длъжен да  защитава както българските, така и чуждестранните творци, чиито права представлява.

"Затова ако са изчерпани всички други възможности, сме готови да отидем и на съд.", категоричен е той.

От сдружението уточняват, че "ТВ Медиа 1" е една от многобройните фирми-организатори, които нямат подписани договори с „Музикаутор" и не зачитат авторското право в България.

По данни на организацията  такива са и организаторите на концертите на Веселин Маринов и Георги Христов.

Има обаче и редица ползватели, които през последните две години са успели да напълнят зала 1 на НДК и са заплатили за авторскитеправа. Сред коректно проведените концерти са тези на дует Ритон, Камелия Тодорова, Митко Щерев, Ваня Костова и Щурците, допълват от там.

Сдружението ще търси и отговорност от търговските обекти, които не спазват задълженията си по закон относно авторските права.