Специализираната полицейска операция в цялата страна започна на 1 юли. В нея са ангажирани в максимален обем полицейските сили, с които разполага МВР - освен служители на СДВР и ОДМВР, участват и екипи на ГД "Национална полиция" и ГД "Жандармерия, специални операции и борба с тероризма", съобщават от ресорното ведомство.

Основно е спирането на престъпления срещу политическите права на гражданите и нарушения на изборното законодателство, противодействие на конвенционалната престъпност и установяване на издирвани лица. Паралелно с това се извършват и проверки по отношение на гражданската регистрация.

За периода от 1 до 5 юли вкл. са извършени инспекции на общо 2 173 места, за които е имало информация, че в тях се извършва купуване и продаване на гласове, проверени са 6 691 лица от активния криминален контингент и 1 277 обекта - заложни къщи и дружества, предоставящи бързи кредити.

С цел предотвратяване на възможността за корпоративен вот са проверени 1 275 собственици на фирми. Установени са общо 644 лица, които са се утвърдили като местни лидери на групи, влияещи на изборния процес. За срок до 24 часа са задържани 669 лица, издадени са общо 4 788 предупредителни протокола и 109 преписки за установени случаи на купуване на гласове.

В рамките на операцията са проверени 35 632 моторни превозни средства. Установени са 110 лица, обявени за издирване, разкрити са и 87 други престъпления.

Прокуратурата недоволна, че МВР бави сигнали за изборни нарушения

Прокуратурата недоволна, че МВР бави сигнали за изборни нарушения

До момента са образувани 20 дела за купуване на гласове