Прокуратурата наблюдава 20 досъдебни производства за нарушения на изборния процес.

Към момента са образувани 171 преписки по сигнали от граждани, ДАНС и МВР за данни за нарушение на политическите права на гражданите.

Образуваните досъдебни производства са за предлагане на имотна облага с цел склоняване да се упражни избирателното право в полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция.

Наблюдаващите прокурори са възложили на МВР да извърши проверки. Целта е да се изясни фактическата обстановка, съдържаща се в сигналите, както и да бъдат събрани достатъчно данни за осъществен състав на престъпление от общ характер,

Върховната касационна прокуратура е извършила анализ на сигналите, свързани с нарушения на изборното законодателство, който показва, че през изминалата седмица има случаи на забавяне от органите на МВР при сезирането на компетентните прокуратури със сигнали за престъпления против политическите права на гражданите.

Бойко Рашков се сблъска с прокуратурата

Бойко Рашков се сблъска с прокуратурата

Очаква огънят да се разпали след 11 юли

От прокуратурата посочват, че са получени множество докладни записки от МВР, които са непълни и не съдържат достатъчно данни за твърдените обстоятелства. Това налага възлагането на допълнителни проверки от страна на наблюдаващите прокурори.

Проблемите в координацията между прокуратурата и органите по разследването биха били причина, която може да доведе до избягване на наказателна отговорност на част от лицата, заподозрени в извършването на престъпления против политическите права на гражданите, предупреждават от държавното обвинение.

Прокуратурата иска до 48 ч. да се провери купуват ли се гласове на македонци в Кюстендил

Прокуратурата иска до 48 ч. да се провери купуват ли се гласове на македонци в Кюстендил

В РП - Кюстендил и ОП - Кюстендил няма други сигнали

Те подчертават, че непосредствено преди изборния ден се наблюдава увеличение на опитите за неправомерно влияние върху изборния процес и политическите права на гражданите. По тази причина прокуратурата на очаква подобряване на координацията с МВР, както по места, така и на национално ниво.

От държавното обвинение изтъкват, че има отлична координация с Държавна агенция "Национална сигурност".

Те напомнят, че при установяване на данни за извършено престъпление органите на МВР са длъжни да уведомяват незабавно прокуратурата, която по Конституция единствена може да ангажира наказателна отговорност спрямо извършили престъпления лица.

В позицията се посочва, че по-доброто взаимодействието е в интерес на българското общество, за да се гарантира провеждането на честни избори на 11 юли.

Бойко Рашков и МВР се мобилизират срещу купуването на гласове
Обновена

Бойко Рашков и МВР се мобилизират срещу купуването на гласове

Вътрешният министър отказва да приеме тази "уродлива" политическа практика