"На по-ниските нива с прокуратурата се работи безпроблемно", но... Това заяви служебният вътрешен министър Бойко Рашков в отговор на въпрос как МВР работи с прокуратурата. Коментарът си той направи, след като взе участие в поднасянето на венци и цветя пред паметника на загиналите полицаи до църквата "Свети Седмочисленици" в София.

Рашков обясни, че при него е пристигнала информация за разпореждане от най-високо ниво в прокуратурата да се правят изявления от прокурорите по повод проверка на МВР, подобно на един заместник-районен прокурор в Пловдив. "Да се изпреварва с изказване на прокурори, въпреки че проверките не са приключили, с които изказвания да се цели омаловажаване на действията на полицейските служители. Стигнахме дотам на празника на МВР бившият министър-председател да нарича действията на полицията - милиционерски действия, което е крайно неприемливо", възмутен е Рашков, който подчерта и че бившият министър-председател е и бил и главен сектретар на МВР.

В Пловдив са се купували гласове от името на партия ГЕРБ, разкри Рашков

В Пловдив са се купували гласове от името на партия ГЕРБ, разкри Рашков

30 лева била цената за глас

Той благодари на полицейските служители, които бавно и спокойно разкрили това, което се е случвало в Пловдив и касае изборите на 4 април. "Според този заместник-районен прокурор в София, не искам да му кажа името, случаи от миналото не трябва да бъдат разкривани и разследвани. Този млад колега очевидно много сляпо изпълнява указанията отгоре да се направи всичко възможно да се омаловажат постиженията на служителите, които работят нон-стоп по случаите за изборите да стопират колкото се може повече опити да се извращаване на политическия вот на българските граждани", подчерта Рашков.

На него му е странно как прокурорските поведения наливат масло в огъня, който ще загори след 11 юли - по задачата да се реши въпроса с прокуратурата в този вид, форма и съдържание и дали тя ще продължи да съществува, ще противодейства ли на МВР да разкрива престъпления и ще изпълнява ли своите задължения.

Бойко Рашков и МВР се мобилизират срещу купуването на гласове
Обновена

Бойко Рашков и МВР се мобилизират срещу купуването на гласове

Вътрешният министър отказва да приеме тази "уродлива" политическа практика

"Между другото аз ще положа усилия във времето да си посъбера малко повече информация по този случай и ще го предложа на Инспектората на ВСС да наградят този прокурор, изказал се по такъв начин, като разбира се ще трябва да изложим цялата фактическа обстановка по това дело и това, което полицията знае, за да сте ясно на хората какво са разкрили органите на МВР и кое прокуратурата не иска да бъде разкрито", отсече министърът.

Той не може да отговаря за действията на прокурорите - дали съдействат или противодействат на престъпленията. На Рашков му се струва по-вероятно второто - да противодействат на разкриването на престъпленията.

Който пречи за разкриването на едно престъпление, носи наказателна отговорност, предупреди Рашков.

"Не ми се иска да се стига до крайност, но съм убеден, че ако прокуратурата у нас бъде ръководена от друг прокурор, а не от този Иван Гешев, то тогава ще се стигне до образуването на дела срещу такива прокурори, които съзнателно пречат за разкриването на истината", отбеляза вътрешният министър.

ГЕРБ подхвана спор с Бойко Рашков: Да не се държи като пенсиониран полицай!

ГЕРБ подхвана спор с Бойко Рашков: Да не се държи като пенсиониран полицай!

Борис Михайлов бил участвал във фалита на редица дружества като БГА "Балкан"

Бойко Рашков заяви, че пие горчивата чаша на предварителното уведомяване на прокуратурата за бъдещи действия и операции, които ще бъдат предприети, за да слагат чадър над удобни за управляващите към някакъв момент. "Продължават и в момента в този предизборен момент да постъпват по този начин. Ние обаче няма да уведомяваме прокуратурата именно с оглед конспиративността и с целта да се разкрият престъпления", подчерта Рашков. Чак, когато се съберат необходимите факти, тогава ще бъдат представяни, за да може МВР да бъде сигурно, че прокуратурата няма да прави чадър над лица, които са били близки до властта, каза още Рашков.

Запитан докъде е стигнало разследването срещу Светослав Симеонов, бивш директор на Държавен фонд "Земеделие", Рашков уточни, че разследването е доста напреднал етап. Много ми е трудно да ви кажа дали тази проверка е в края или все още има какво да се изяснява по нея. Неочаквано се появяват лица, които може би не са давали показания и по онова досъдебно производство, което е било прекратено от прокуратурата. Ако това е така, ще сме изправени пред сигурен знак за повърхностно разследване, дано не съм прав, но, както се изразих преди - делото е било смачкано, коментира Рашков.

Прокуратурата: Изявлението на Бойко Рашков е опит за влияние и вмешателство

Прокуратурата: Изявлението на Бойко Рашков е опит за влияние и вмешателство

Държавното обвинение застава зад всеки магистрат