В Пловдив са се купували гласове от името на партия ГЕРБ. Това заяви пред БНР вътрешният министър Бойко Рашков по повод разкрития на полицейските служители в града.

"Прокуратурата ще разкрие дали дамаджаните имат някакво правно значение, това ще се види. Борисов може да даде отговор на този въпрос. Прокуратурата трябва да даде повече информация от тук насетне", коментира той и допълни, че прокуратурата трябва да каже дали за Пловдив вече е образувано разследване.

Той припомни, че доскоро се е твърдяло, че в града нещата били неясни, нямало данни, а ръководство на МВР било така обърнало нещата, че полицаите да разследват без прокурорите. Рашков обаче отрече тези твърдения като "абсолютна лъжа".

Той заяви, че на прокурорите вчера е докладвано, че има доказателства за Пловдив, разследването върви, има разпитани и свидетели.

Става ясно, че са се купували гласове по 30 лв., така че Борисов, когато говори за дамаджани, да има предвид, че има няколко хиляди души, които са били обект на купуване на гласове във връзка с изборите на 4 април, подчерта вътрешният министър.

ГЕРБ подхвана спор с Бойко Рашков: Да не се държи като пенсиониран полицай!

ГЕРБ подхвана спор с Бойко Рашков: Да не се държи като пенсиониран полицай!

Борис Михайлов бил участвал във фалита на редица дружества като БГА "Балкан"

Запитан дали тази схема ще се използа и сега за изборите на 11 юли, Рашков посочи, че се работи от полицейските служители упорито и в тази посока.

Той обясни, че МВР е имало данни за тези лица, които са обект на претърсване много преди тази случка, но върху тях очевидно е имало чадър.

Акцията на 1 юли, която започнахме, има сериозни резулатати и това е плод на МВР, не на прокуратурата и не на Борисов, категоричен бе Рашков.

Той категорично отрече МВР да работи заедно с прокуратурата.

Министърът обясни, че вече са образувани дела. По негови думи в Бургас има 9 досъдебни производства за предизборни престъпления, като три от тях са бързи произвоства. Става дума за купуване на гласове на изборите на 11 юли.

Бойко Рашков и МВР се мобилизират срещу купуването на гласове
Обновена

Бойко Рашков и МВР се мобилизират срещу купуването на гласове

Вътрешният министър отказва да приеме тази "уродлива" политическа практика

По повод действията на МВР срещу групите за купуване на гласове за предстоящите избори Рашков съобщи за случай от последните дни, при който в къща в свиленградско село са открити фирмени касови книги с обороти, както и списъци с имена на 28 000 избиратели в района.

Вътрешният министър отправи поздравление към всички служители на МВР за професионалния им празник днес. Относно поздрава на бившия премиер към униформените той отсече, че Борисов не може да дава оценки.

Според Рашков Законът за МВР е променян твърде много пъти и затова е важно как се тълкува и прилага.

"Дали се прилага в съответствие с правната норма, или така, както например Борисов иска да се случват нещата - да се насочват полицейските служители към тормоз на определени бизнесмени, на неудобни граждани, те да бъдат притискани като с "бухалки", както и прокуратурата да се управлява и в момента от Борисов", коментира той.

Рашков определи тази връзка като "дразнеща" и запита кой е прокурорът в държавата.

МВР идентифицирало лица, които създават организация за купуване на гласове

МВР идентифицирало лица, които създават организация за купуване на гласове

Бойко Рашков очаква да има доста работа