Районна прокуратура - Кюстендил е разпоредила на ОДМВР - Кюстендил да събере в срок до 48 часа данни за твърдения за купуване на гласове на територията на общината.

Припомняме, че тази сутрин вътрешния министър Бойко Рашков заяви, че МВР активно противодейства на такива случаи, а даден от него пример именно за Кюстендил, съдържа намек за предшественика му Христо Терзийски. Точните думи на Рашков: "В Кюстендил бивш министър на вътрешните работи е правил едно събиране с един бивш областен управител и с един излязъл в болнични, на която са обсъждали въпроса как да привлекат 15 000 македонци с българско гражданство, които да гласуват в нашата страна."

Районна прокуратура - Кюстендил е образувала преписка по докладна записка на полицейски служител от ОДМВР - Кюстендил "относно получена информация за подготовка за евентуално купуване на гласове".

Бойко Рашков и МВР се мобилизират срещу купуването на гласове
Обновена

Бойко Рашков и МВР се мобилизират срещу купуването на гласове

Вътрешният министър отказва да приеме тази "уродлива" политическа практика

В докладната записка, в обем от една страница, се посочва, че на 29.06.2021 г. в хотелски комплекс в гр. Кюстендил - "две лица с двойно гражданство /на РСМакедония и РБългария/, са провели среща с трето лице, жител на гр. Кюстендил. И трите лица не са установени като самоличност до момента.

Предмет на разговорите е бил предстоящите парламентарни избори.

Докладната записка е изпратена с резолюция "за РП-Кюстендил", без да е извършена проверка.

Поради липса на достатъчно данни за престъпление против политическите права на гражданите, прокурор при РП - Кюстендил е възложил проверка на органите на МВР. Дадени са пълни, конкретни и подробни указания как да се съберат достатъчно данни. Проверката от органите на МВР трябва да се осъществи в срок не по-дълъг от 48 часа. Материалите по преписката следва да бъдат докладвани лично на наблюдаващия прокурор.

До момента в РП - Кюстендил и ОП - Кюстендил не са постъпвали други сигнали, отнасящи се до предстоящите избори за Народно събрание на 11.07.2021 г.

Самият Христо Терзийски реагира с пост във фейсбук:

"Разбирам, че служебният министър на вътрешните работи продължава да се старае да влияе на предизборната кампания - от днес и с клеветнически намеци, които, макар и недоизказани, лесно могат да бъдат асоциирани с мен.

Няма да казвам, че с това се опитва да замаже тоталния хаос, който създаде в МВР. Вероятно има и някаква лична неприязън към мен, което си е негов проблем. Знаем и че наши симпатизанти са привиквани и респектирани в полицейските управления през последните седмици. Само че няма да допуснем изборите да се спечелят "служебно" - чрез служебното правителство.

Ако има данни за престъпление - да действа с цялата строгост на Закона. В противен случай трябва да понесе отговорност за думите и действията си - нищо, че никой не е гласувал за него - постът изисква министърът да притежава някакво достойнство."

От ГЕРБ - Ловеч също излязоха с декларация, в която заявяват, че МВР привиква членове на предизборния им щаб. Те посочват случай с председателя им Мария Динова, която била предупредена да ограничи активността си по време на кампанията. Изказва се очакване и други техни членове да получат такива предупреждения.

От структурата считат, че е възмутително МВР да се "информира" по метода "казал-рекъл" и градски фолклор и да се оказва натиск върху актива на ГЕРБ с предупреждения. От ГЕРБ - Ловеч определят като тормоз атаката срещу наши представители по места с въпроса "вие купувате ли гласове".