Схема за избягване на плащане на акциз при търговия със спирт е разкрита при операция на ГД "Криминална полиция".

2 тона спирт за производство на високоградусови напитки по документи се водели "препарат за почистване на индустриални подове", съобщиха от пресцентъра на МВР.

На Околовръстния път и разклона за кв."Кремиковци" бил спрян микробус "Мерцедес", шофиран от 47-годишен жител на Добрич. При проверката на автомобила, в багажното му отделение полицаите открили два бидона със спирт от по 1000 литра.

Водачът представил стокова разписка, в която била записано, че превозва препарат за почистване на индустриални подове. Той признал, че стоката взел от цех за производство на алкохолни напитки в с. Световрачене и че превозваният спирт служи за производство на алкохолни напитки.

Експерти поясняват, че цената на намереното количество е около 20 000 лева. В документа било отразено, че получател е дружество в Добрич, в което 47-годишният мъж работел като шофьор.

В кабината на микробуса е открито и пластмасово шише от литър и половина с течност, с помощта на която спиртът променял цвета си.

Операцията продължила и в склада в Световрачене, в който е установено, че 39-годишният служител е съставил документа с невярно съдържание, като преди това е унищожил друг за превоз на стоката.

Успоредно с тази акция е била проведена и операция на служителите от сектор "Икономическа полиция" в Добрич, които са извършили проверка на дружеството. Там били открити и голямо количество есенции, използвани в производството на спиртни напитки.

При проведените разговори управителите на фирмите дали противоречиви отговори за превозваната стока и придружаващата я разписка.

Изясняват се противоречията в показанията им, осчетоводяването на търговската сделка между двете дружества, произходът на спирта и всички останали детайли, които имат отношение към случая.