Погребението на Ангел Христов е спряно, съобщи БНТ, позовавайки се на свои източници. Причината е свързана с разследване за начина, по който Христов е влязъл в България без за бъде задържан за излежаване на наложената му присъда.

Още не е ясно как Ангел Христов е успял да се върне в България, без да бъде забелязан от служителите на реда.

Според предоставена от МВР информация за националната телевизия се извършва вътрешна проверка за това как Ангел Христов е влязъл в страната. Вътрешна проверка тече и в полицията в Дупница. Проверява се за евентуални нарушения при изпълнение на служебни задължения и дали в местната полиция са знаели, че Ангел Христов е в Ресилово.

Според източници на БНТ няма данни за влизане с неговата самоличност. Възможно е да ползвал документ с чужда самоличност.

По-късно от МВР съобщиха, че в Районното управление в Дупница е образувано досъдебно производство след сигнал за настъпила смърт на 53-годишен мъж в село Ресилово, за чието международно издирване има издаден червен бюлетин. Тялото е закарано за аутопсия. Предприети са процесуални действия за изясняване на всички обстоятелства, свързани с установяване на самоличността и влизането му в страната. Работата се осъществява под надзора на Окръжната прокуратура в Кюстендил.

От държавното обвинение информират, че под ръководството на Окръжната прокуратура в Кюстендил се водят действия по разследване по образувано досъдебно производство за причиняване на смърт.

Назначено е извършване на съдебномедицинска експертиза за идентификация на починалия като Ангел Христов

Междувременно под надзора на Районната прокуратура в Кюстендил се провежда разследване и за извършено престъпление по чл. 294 от НК - подпомагане на лице за избягване на наказателно преследване.

Инфаркт покоси Ангел Христов от Братя Галеви в Дупница

Инфаркт покоси Ангел Христов от Братя Галеви в Дупница

54-годишният дупничанин ще бъде погребан утре

Припомняме, че вчера Ангел Христов почина от инфаркт. Той е приятел и съдружник на Пламен Галев. Двамата са известни като братя Галеви. Те са бивши барети и част от службите през 90-те години на миналия век. Прочуха се след 2000 г. с бизнеса си, включително и с регистрираните общи фирми с Христофорос Аманатидис - Таки, офшорки и др., с които участват в редица бизнеси, особено активно в района на Дупница. Още преди арестуването им и повдигането на обвинения за престъпна дейност, укриване на доходи и източване на ДДС, имаше отправени обвинения за политически чадър над Братя Галеви.

Галеви напускат през 1997 - 1998 г. системата на МВР, след което започват бизнес кариера, известни са предимно като ситуирани в района на Дупница, където в Ресилово строят огромна резиденция.

Чрез мрежа от фирми имената им се свързват с Христофорос Аманатидис - Таки, Васил Божков, Феодор Феодоров - Голямата Федка. Индиректно дейността им се свързва и с Брендо, а имената им изплуваха и от показанията на Васил Маникатов - една от жертвите на групата за отвличания на "Наглите".

През 2012 г. са признати за виновни по дело за организиране и ръководене на престъпна група, като получават присъди от 5 до 7 години в лек режим на затворническо общежитие, но преди да влязат в сила окончателните им присъди за 4 и 5 години затвор изчезват от страната. Обявени са за международно издирване и макар и родните служби, потвърдено не от един министър на вътрешните работи, да заявяват, че знаят къде са, Братя Галеви така и не са върнати у нас.

Публичен е скандалът около срещата им с Румен Петков, тогава министър на вътрешните работи, която е записана и със специални разузнавателни средства и при която бе разкрита самоличността на Алексей Петров, секретния сътрудник на МВР.

Алексей Петров: Прокуратурата се използва за правене на политика

Алексей Петров: Прокуратурата се използва за правене на политика

Посъветва Бойко Борисов да не си дава имунитета за Барселонагейт