"МВР има нужда от всякакви специалисти, но най-вече в системата за технически операции. От близо 2 години тенденцията е обърната - по-малко служители напускат и все повече и повече млади служители постъпват в системата на МВР".

Така заместник-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов отговори на въпрос на news.bg за това от какви кадри има нужда МВР в момента и в коя област. Коментарът си той направи, след като взе участие в пресконференцията, посветена на Европейския ден на телефон 112.

От силовото ведомство гарантират, че всеки един сигнал, подаден в полицията, незабавно се обработва и в зависимост от степента на сложност започва работа по тях. Новата система на тел. 112, тя ще бъде интегрирана с европейските системи за сигурност и спасяване на хората.

"Технологиите се развиват ежедневно и ние имаме нужда от специалисти както в Министерство на вътрешните работи, така и в другите институции. Надявам се в най-скоро време да отговорим на високите изисквания на българските граждани", настоя Балабанов.

Той няма информация за това колко българи са участвали в канала за трафик и донорството в Турция. "Не мога да ви кажа, защото това е обект на разследване на службите и прокуратурата. За това не бих искал да се изнася каквато и да било информация. Ще разберете, когато прокуратурата ни даде възможност да ви кажем повече, съжалявам", лаконичен беше Балабанов.

Относно пожара от сутринта в столичния мол Sky City, зам.-министърът отбеляза, че няма все още версии за пожара, тъй като службите все още работят по случая. По отношение на банковия обир от вчера, Балабанов заяви също, че нямат заподозрян човек, но се надява скоро да бъде заловен извършителят на престъплението. Заместник-министърът смята обаче, че това няма да бъде последният такъв случай.