Ние категорично се разграничаваме от насилието както по отношение на протестиращи, така и по отношение на полицаи. Всички станахме свидетели на погрома от кървавия протест срещу БФС и професионалното ръководство на МВР сме на мнение, че благодарение на навременната намеса на СДВР и Жандармерията не се допусна най-важното - да има човешки жертви и тежки последици за София.

Вътрешният министър Калин Стоянов дойде на изслушване в Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в Народното събрание. Стоянов бе извикан извънредно да отговаря на въпроси на народните представители след протеста срещу ръководството на Българския футболен съюз (БФС) в центъра на столицата миналата седмица.

Стоянов наблюдавал организация в различните групи във Фейсбук, футболни фенове се събирали на мирен протест. В деня преди протеста МВР изпратили писмо до новия кмет на София Васил Терзиев, с което уведомили Столична община, че предстои нерегламентиран протест. Столична община обаче не потърсили становището на МВР и СДВР дали протестът щял да е рисков или не. В деня на протеста МВР разбрали, че вече има съгласуване от Столична община. Практиката назад в годините е да се иска становище от СДВР за протеста, а това не е било направено. След протеста били заявени масови мероприятия и Столична община искали становището на МВР.

"Ние имахме нагласата за организиран нерегламентиран протест и след това стана ясно, че той е съгласуван. На този протест за първи път исторически враждуващи футболни агитки се бяха събрали да не се разправят помежду си, а да изразят "любовта" си към БФС. Протестът беше оценен като рисков и изкарахме около 1 500 полицаи, защото, ако не бяхме изкарали толкова голяма сила, протестът щеше да причини невиждани щети", коментира Калин Стоянов.

Главният секретар на МВР Живко Коцев добави, че МВР били изправен пред няколко неизвестности - къде ще се проведе футболната среща между България-Унгария и дали футболната среща ще бъде проведена в столицата или на друго място в страната.

Директорът на СДВР Любомир Николов посочи, че месец преди насрочването на футболната среща, СДВР е разполагала с информация за протестни шествия на столични и пловдивски футболни отбори, които ще се организират и заедно под наслов "Оставка на БФС" да протестират пред националния стадион "Васил Левски". Тогава били уведомени и БФС, и Столична община. Николов бил наясно, че полицейските служители ги очаква предизвикателство. Той също открои, че органите на реда не са знаели до последно къде ще се проведе футболната среща.

Общо 38 са задържаните за вандализъм след протеста в София

Общо 38 са задържаните за вандализъм след протеста в София

На повечето от тях е наложена глоба и забрана за посещение на спортни събития за 1 година

СДВР забелязали още, че се организирали още няколко протестни шествия, които не са разрешени. Получавайки информацията, че крайните фенове целят да нахлуят на стадиона, с което да прекратят футболната среща и да предизвикат грубо нарушение на обществения ред, полицията разположила охранителни заграждения на територията на целия национален стадион. Действително около 17 ч. на 16 ноември се забелязали около 1 500 души, дошли на протеста срещу БФС, като имало още около 50-60 унгарски граждани, включили се в протеста на българските фенове. Бройката на присъствалите на протеста нараснала. 95% от протестиращите не носеха никакви обозначителни знаци, от които да се направи предположение, че симпатизират на конкретен футболен отбор. Повечето от фенове носели плакати с призиви за оставка на БФС, а други - националното знаме. След като шествието спряло на Орлов мост, ръководителят на протеста провел разговори с представителите на шествието, като същите заявили, че искат да бъдат присъединени към всеобщия мирен протест.

Впоследствие протестиращите започнали да изстрелват ракети, а въпреки призивите на полицията протестът да остане мирен, това така и не се случило. СДВР забелязали още, че агресията към полицейските служители се повишила - изстрелването на ракети преминало към замеряне с камъни, колове и плочки, чупели се дървета, а полицаите са замеряни с клони, димки, камъни, павета, полицаи били пръскани с газ. Протестиращите започнали да разбиват кордона с кофи за смет. След като полицията забелязала неспиращата агресия направили кордон, през който да премине водното оръдие на протеста. Протестиращите били уведомени да спрат агресивните си действия, водното оръдие било обстрелвано с предмети и агресията се увеличавала.

Над 13 линейки оказали помощ на пострадалите хора на протеста. Имало и хора на протеста, които се оплакали от полицейско насилие. Протестиращите станали още по-агресивни и започнали да чупят общинско имущество, включително запалили бус на Общинска полиция, вандалските действия продължили, но полицейските служители овладели ситуацията, без да нанасят сериозни щети на държавната инфраструктура.

По време на изслушването стана ясно, че специалните облекла тип Робокоп скриват част от обозначителните знаци на служителите на МВР. Иначе всички служители са били с обозначителни знаци на униформите си.

директорът на СДВР Любомир Николов посочи, че е имало заплахи и за гражданите, и за полицейските служители по време на протеста. Ако тълпата бе достигнала до националния стадион е щяло да стане "страшно и още по-страшно, ако бяха влезли в Министерство на спорта", предупреди Калин Стоянов. МВР познава контингента от футболни запалянковци, но безпрецедентното било, че враждуващи футболни агитки се събрали на едно място да изразят недоволство срещу БФС. Това също било голяма питанка за МВР.

Главният секретар на МВР Живко Коцев даде да се разбере, че МВР ще бъдат безкомпромисни към полицейски служители, упражнили излишна сила извън рамките на закона. Той обаче подкрепя всички служители на полицията, които си свършили перфектно работата и предотвратили един сериозен бунт, с който "можел да се запали столичният град". Предотвратихме човешки жертви, множество материални щети и най-вече предотвратихме един международен скандал в случай, че тези фенове бяхме влезли на стадиона да се саморазправят с феновете на Унгария, допълни още Коцев.

Пред Партийния дом преди заседанието на комисията се събраха полицаи, които бдят в подкрепа на вътрешния министър Калин Стоянов. Самият той я определи като спонтанна инициатива, за която разбрал от медиите. "Не бива за пореден път да допускаме МВР да бъде използвано за боксова круша и дъвка на политиците".

Калин Стоянов призова полицаите да работят спокойно, уверено, да вярват в себе си, най-вече да не забравят, че той е един от тях. Искам да знаят, че за мен е гордост и чест, че аз съм техен министър, каза той.

Полицаи подкрепят Калин Стоянов и ранените си колеги

Полицаи подкрепят Калин Стоянов и ранените си колеги

Служителите на реда не искат действията им по време на протеста да се политизират