20 000 души са под карантина. Това стана ясно от думите на вътрешния министър Младен Маринов в ресорната парламентарна комисия.

Сега акцент в работата на министерството е да следи за спазването на противоепидемичните мерки като носенето на маски, където това е задължително. Впечатлението на министъра е, че хората все по-малко носят маски. Нашата цел никога не е била да налагаме глоби, изтъкна той. Засега хората под карантина остават приоритет за МВР. Ведомството не следи хората, не прослушва разговори и съобщения, а само проследява местонахождението на мобилното устройство на поставените под карантина чрез мобилните оператори.

Маринов: Изключени са злоупотребите с достъпа до трафични данни

Маринов: Изключени са злоупотребите с достъпа до трафични данни

Само за нарушена карантина са, успокои той

След заседанието министър Маринов посочи, че заплахата от вируса не е отминала. МВР болницата може да поема заразени служителите с COVID-19. 50 000 служители са структурата на силовото министерство. Те са гръбнакът на националната сигурност, изтъкна вътрешният министър и подчерта, че именно затова трябва да има готовност при нужда те да бъдат лекувани. 49 са служителите на МВР, заразени с COVID-19. 31 или 32-ма са излекувани, а останалите са на домашно лечение. Няма служители на МВР, които да са в тежко състояние. Последният случай на заразен служител на МВР е на пожарникар от Разлог.

Главният сектерар на МВР на свой ред коментира, че от 1 до 30 април се наблюдава намаление на всички видове престъпления у нас. МВР следи големия брой завърнали се българи от чужбина, стана ясно от думите на Ивайло Иванов. Усложнената епидемична обстановка е ограничила действията на криминалния контингент, а самите КПП-та, които бяха изградени на входовете и изходите от градовете, са ограничили и движението на престъпниците. Сега МВР очаква ръст на престъпленията. Ще направим всичко възможно да ограничим това, отсече главният секретар.

МВР съветва как да не ни измамят в кризата с коронавируса

МВР съветва как да не ни измамят в кризата с коронавируса

Винаги проверявайте достоверността на информацията, напомня полицията