Значително увеличение на случаите на опити за източване на банкови сметки у нас отчитат от Главна дирекция "Борба с организираната престъпност", съобщи БНР. Шефът на дирекция "Киберпрестъпност" в ГДБОП старши комисар Владимир Димитров заяви пред националното радио, че най-често измамниците се добират до данните данните на потърпевшите чрез заразени със зловреден софтуер компютри или фалшиви имейли от името на различни банки.

В последните месеци от ГДБОП наблюдават ръст при опитите за теглене на пари от чужди банкови сметки. В част от случаите ощетените сами предоставят данните си в интернет, подлъгани от различни измамни имейли. "През последните месеци наблюдаваме трайно увеличение на подобни случаи, при които български граждани стават жертва на източване на личните им банкови сметки от онлайн банкиранията. Много често това се случва в резултат или на заразени компютърни устройства, които ползват жертвите, или на факта, че те сами са предоставили своите данни от банковата карта - пароли, достъпи за двустепенна верификация в резултат на фишинг имейл, който им е изпратен", обясни ст. комисар Димитров.

Арестуваха 13 души, източили над 800 хил. лв. от банкови сметки
Обновена

Арестуваха 13 души, източили над 800 хил. лв. от банкови сметки

Общо участниците са били 15 човека

По думите му сериозен проблем остават и инвестиционните измами. Всяка седмица постъпват сигнали от хора, загубили шестцифрени суми при от измами с инвестиции в интернет. Владимир Димитров посочи, че схемата на инвестиционните измами е изключително добре изградена. Измамниците убеждават потърпевшите да инвестират в конкретни интернет платформи, след което искат от тях да преведат пари за различни такси или комисионни, за да усвоят несъществуваща печалба.

"Всеки ден при нас има сигнал от жертва. Някой път имаме по двама-трима пострадали на ден. Жертвата остава без 10 - 20 хиляди лева. На всяка седмица - две имаме жертва, която губи, както вие казахте, шестцифрени суми. Започват с търговия няколкостотин лева, впоследствие жертвата се въвежда в заблуждение, че точно тази платформа за търговия е много високодоходна. Жертвите от инвестиционните измами и финансовите щети са много сериозни", каза още ст. комисар Димитров.

BBC: Мъртва ли е криптокралицата Ружа Игнатова?

BBC: Мъртва ли е криптокралицата Ружа Игнатова?

Връзките й с Христофорос Никос Аманатидис, по-известен като Таки