Специализирана полицейска операция по противодействие на търговията с акцизни стоки е проведена вчера в цялата страна, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Най-голямото количество нелегална стока е открито на територията на София област, Варна, Смолян, Сливен.

Операция е за противодействие на търговията с акцизни стоки без акцизен бандерол, с неистински или с изтекъл срок на ползване. Акцията е разпоредена от главния секретар на МВР Калин Георгиев.

В хода на операцията са иззети близо 56 000 кутии цигари без бандерол и над 19 килограма насипен, нарязан тютюн за ръчна изработка на цигари.

Антимафиотите са открили и над 12 000 къса цигари, съхранявани и търгувани в насипно състояние.

При проверките се оказало, че почти 6 600 бутилки алкохол също са с нередовен бандерол и 388 литра наливен алкохол, съхраняван в туби.

Образувани са 46 досъдебни производства, наложени са 72 административни акта. Съставени са 54 протокола за установени административни нарушения, като предстои налагането на парични санкции по тях.

Преди месец антимафиотите получили информация за самоковец, занимаващ се с лихварска дейност. Вчера служители на териториално звено "БОП"-София област, агенция "Митници" и РУ-Самоков проверили магазина му в ромската махала на града. В него те открили над 150 кутии цигари без акцизен бандерол.

В хода на проверката проверяващите намерили и над 300 лични карти, над 170 дебитни карти, няколко шофьорски книжки, актове за раждане и тефтери с имената на длъжниците.

Антимафиотите продължили акцията с проверка на склад за хранителни стоки, собственост на 52-годишен от Самоков. В камион, паркиран до склада, полицаите открили около 13 000 кутии цигари без акцизен бандерол от марките "Есер", "Виктори", "Слимс", "Гранд", "Ракел", "Ричман", "Контес", "Мерилин" и др. Количеството нередовни цигари са иззети с протокол за оглед на местопроизшествие. Проверена е и борса за търговия на едро в града, собственост на частна фирма.

Открити са близо 4800 бутилки алкохол-концентрат от различни марки с фалшив бандерол.

По оперативен сигнал на територията на община Нова Загора е пресечен канал за търговия с цигари без бандерол. При проверка на склад в западната индустриална зона на Плевен полицаите открили 20367 бутилки алкохол без или с неистински бандерол.

В рамките на операцията в Смолян са проверени близо 300 търговски обекта , складове и частни помещения, както и над 50 превозни средства. Намерени и иззети са общо 153 бутилки алкохол с изтекъл срок на акцизния бандерол и 13 литра алкохол с неустановен произход в туби.