Министерството на вътрешните работи ще направи всичко възможно да увеличи парите за нощен труд на полицаите от следващата година. Това заяви във Варна вътрешният министър Младен Маринов, който присъства на мащабно учение за спасяване на пострадали хора при авиационен инцидент.

Ставката от 25 стотинки на час за нощен труд на полицаите предизвика масови протести през тази година. Те настояват тя да се вдигне поне на 1 лев. Маринов обясни, че премиерът Борисов е поел ангажимент да се търсят варианти.

"Надявам се да намерим пари и имам и неговата подкрепа, да намерим съответните средства да увеличим и нощния труд от следващата година", подчерта той.

Полицаи и надзиратели с протест за повишаване цената на нощния труд

Полицаи и надзиратели с протест за повишаване цената на нощния труд

Поканиха всеки управленец да им гостува 3 поредни нощи - само да постои при тях

Министърът заяви още, че противодействието на битовата престъпност е приоритет за МВР. Затова продължава акцията на жандармерията в малките населени места.

"Откакто работи този център, който анализира проблемите на битовата престъпност и се предприемат мерки е за намаляване на същата. 2-3-4 процента надолу - като грабежи, кражби и убийствата", изтъкна вътрешният министър.

В МВР се изготвя нова концепция за системата 112, така че да се повиши функционалността ѝ, уверява Маринов. По думите му тя ще обхване всички институции, които имат ангажимент към реакция на даден сигнал да се управляват от едно място, информацията да постъпва на едно място и да се регулират действията от едно място.

Вътрешният министър подкрепя протестите на полицаите

Вътрешният министър подкрепя протестите на полицаите

В момента парите са по-необходими за здравеопазване и за училищата, смята Маринов

Главният секретар на МВР коментира кражбата на два скъпи автомобила за над 300 хиляди лева от паркинг в столичния квартал "Драгалевци" като заяви, че са иззети записи, които могат да помогнат на разследването.

"Колите не са били разбити, а е използвана програма, която улавя честотата на дистанционните на ключовете", допълни Иванов.

Маринов за по-скъпия нощен труд на МВР: Воля има, но трябват средства

Маринов за по-скъпия нощен труд на МВР: Воля има, но трябват средства

Извънредният труд бил неизбежен