С изпълнение на Националния химн на Република България, с развяване на българското знаме и навръх професионалния празник на полицията - 5 юли, Синдикалната федерация на служителите на МВР (СФСМВР) и Синдикатът на служителите в затворите се събраха на протест под прозорците на Министерския съвет за искане на по-висока цена на нощния труд.

Протестът е под наслов: "За достойни условия и заплащане на нощния труд". Исканията на полицаите са за сериозно увеличаване на допълнителното възнаграждение за нощен труд, което в момента е 25 стотинки на час. 

Вътрешният министър подкрепя протестите на полицаите

Вътрешният министър подкрепя протестите на полицаите

В момента парите са по-необходими за здравеопазване и за училищата, смята Маринов

Припомняме, по-рано вътрешният министър Младен Маринов обясни, че подкрепя правото на протест на полицаите, той също смята, че парите им са малко, но решение може да се търси в бюджета на МВР за 2020 г.

Протестиращите настояват тази сума да бъде обвързана с минималната работна заплата и да се повиши на 2,50 лв. Протестът на полицаите и надзирателите ще бъде подкрепен от Българския лекарски съюз и КТ "Подкрепа".

От своя страна председателят на УС на Синдикалната федерация на служителите на МВР (СФСМВР) Валентин Попов честити празника на всички служители на полицията и им пожела да са живи и здрави, както и винаги след работа да се връщат при семействата си.

Попов заяви, че няма да обяснява какво причинява нощният труд на министъра на вътрешните работи Младен Маринов, както и на премиера Бойко Борисов, защото всички те са имали удоволствието да се потрудят през нощта.

Той покани всеки един управляващите да си изберат структура на МВР и да прекарат 3 поредни нощи без нищо да работят. "Да си вземат просто любимата книжка и да дойдат за една нощ при нас", покани ги синдикалистът. Валентин Попов настоява за увеличаване на минималното допълнително възнаграждение за нощен труд за всички засегнати от него.

Тази година професионалният празник на МВР идва с протести

Тази година професионалният празник на МВР идва с протести

Чества се от 1989 година

Той не иска държавата да бъде най-лошият работодател и държавните служители да бъдат прецакани. Синдикатът на служителите в затворите настоява политическата класа да отчете нарастващата роля на човешките капитал за икономически растеж. Те искат повишаване стандарта на живот, повишаване на ефективността на положения труд и качеството му, въвеждане на нови техники и подобряване условията на труд.

От Синдиката на служителите в затворите не са съгласни и с информацията за уволнението на шефа на ГДИН Васил Миладинов

Имало ли е психологически натиск върху шефа на затворите да подаде оставка, питат от Синдиката

Имало ли е психологически натиск върху шефа на затворите да подаде оставка, питат от Синдиката

Натискът бил седмица преди Кирилов да обяви, че уволнява Васил Миладинов

На свой ред президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов посочи, че синдикалната организация иска справедливо заплащане и ограничаване на полагането на нощния труд. По думите му в България 400 000 души полагат нощен труд. За КТ "Подкрепа" обаче нищо не унищожава биологически и социалния живот на човека като полагането на нощния труд.

"Човек, който полага нощен труд остарява средно 7 години по-рано от тези, които не го правят", предупреди Манолов и допълни, че нощният труд съсипва семейства и унищожава биологически и социално човека.