От Синдиката на служителите в затвора питат правосъдния министър Данаил Кирилов дали е издал заповед за освобождаване на директора на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" Васил Миладинов. Те искат да знаят и мотивите за подобна заповед.

Това стана ясно от писмо, изпратено на електронната ни поща от председателя на синдиката Ивайло Григоров.

Заедно с писмото до министър Кирилов от Синдиката задават въпроси и към зам.-министър Проданов дали е оказвал психологически натиск върху шефа на затворите да подаде оставка седмица преди правосъдния министър Кирилов да обяви пред медиите, че затворническият шеф ще бъде уволнен.

От синдиката предупреждават, че скоро ще възобновят своите протести под надслов: "Европа и за нас 2018". 

Уволняват шефа на затворите

Уволняват шефа на затворите

Правосъдният министър решил, че трябва да се извърши внезапна проверка в ареста

Припомняме, вчера пред медиите Кирилов обяви, че часове по-късно ще освободи шефа на затворите Васил Миладинов.

Тази сутрин министърът отказа да влиза в обяснителен режим за положението на Миладинов като каза, че шефът на ГДИН е в болничен и за това не му е връчена заповедта за освобождаване.

От Синдиката искат правосъдният министър Данаил Кирилов и неговия ресорен заместник Николай Проданов да представят своята концепция за кадрово развитие на надзирателите и управата на затворите. Те определят като вредни непрозрачните действия на правосъдното ведомство.

В писмото се пита директно дали зам.-министър Проданов е ангажиран с конкретно име за нов директор. "Имате ли участие в ангажимент/и (изпълнение на сделка, поръчки) за назначаването на нов конкретен главен директор на ГД "ИН", кой/коя", пита Григоров.

От Синдиката питат дали настоящият зам.-министър има личен и политически интерес от обществените поръчки, дали да очакват промени, свързани с възложител извън системата на затворите.

Останалите въпроси към зам.-министър Проданов:

  1. Обмисляли ли сте с министъра на правосъдието нов алтернативен вариант за лице и институция, различна от ГД "ИН", което, която ще възлага (удовлетворява) и осъществява контрол върху публичните средства при реализирането на обществените поръчки по реда на ЗОП?
  2. Каква е личната Ви ценностна, представителна и институционална позиция в качеството на ресорен зам.-министър, относно ексклузивното съобщение на министъра на правосъдието "Шефът на затворите и арестите Васил Миладинов ще бъде освободен до 3 часа от длъжност".! Подкрепяте ли го или се разграничавате? Ще сме Ви благодарни да изложите "свободно" и "честно" подробни мотиви!
  3. Да предоставите на ССЗБ, съобразно политическите Ви ангажименти и отговорности: Концепция с визия за развитие на човешките ресурси, Стратегия и "Пътна карта" на Министерство на правосъдието по отношение ..развитието" на ГД "ИН" и ГДО, съобразно европейския модел и стандарти, предвид последователността на водената политика за периода на "мандата", по отношение на визираните специализирани дирекции.
  4. Да предоставите на ССЗБ Заповед № JIC-04-863 от 23.05.2017г. на министъра на правосъдието, както и документ, съдържаш всички правомощия, респективно задължения по изпълнение на длъжността "заместник-министър на МП", както и политическата Ви програма за развитие на подчинените Ви специализирани дирекции ГД "ИН" и ГДО към МП.

От Съюза припомнят, че зам.-министърът не е отговорил писмено на нито един официален документ, изпратен от тях.