"Макар, че изпреварвате събитията с три часа, Ви казвам да". Така правосъдният министър Данаил Кирилов отговори на журналистически въпрос за това какво е състоянието на следствения арест на столичния булевард "Г. М. Димитров" и дали се налага смяна в ръководството на затворите.

Припомняме, сега затворите се ръководят от Васил Миладинов. Той бе назначен след като предшественикът му - Свилен Цветанов подаде оставка и стана зам.-шеф на затворите след бягството на двамата осъдени - Радослав Колев и Владимир Пелов. По-късно Пелов бе застрелян. 

Надзирател: Въпрос на време беше да се случи бягство от затвора

Надзирател: Въпрос на време беше да се случи бягство от затвора

Ежедневно прелитат дронове над затвора

Коментарът си той направи, след като участва в случайното разпределение на дела в Търговскатата колегии на Върховния касационен съд. 

С 88 лв. увеличават заплатите на надзирателите
Обновена

С 88 лв. увеличават заплатите на надзирателите

След 5 часа преговори с Цачева в правосъдното министерство

Преди да отиде в ареста, правосъдният министър прочел много жалби от арестанти, от които се алармира за лошото им състояние. Кирилов си отбелязал поне 15 елемента и решил, че трябва да се извърши внезапна проверка. Това, което видял било по-добро от описаното в жалбите. 

Затворите назначават нови 134 надзиратели до юни

Затворите назначават нови 134 надзиратели до юни

Отпуснати са общо 200 щатни бройки, съобщи зам.-министър Николай Проданов

При всички положения има какво да се подобравя, защото все пак е арест и той е строен в социалистическа България, отбеляза правосъдният министър и допълни, че трябва да се подобрят решеките и прозорците на арестантските килии. "Аз дишах спокойно въздух там и нямаше проблем в тази посока, но това не означава, че не трябва да се търсят промени", обясни той. 

Данаил Кирилов проверил и храната на затворниците по обяд. По думите му тя била от средно качество, но видял как подхождат и арестантите при липса на хладилник. Кирилов поясни, че в килиите на арестантите се използвала течаща вода за охлаждане и случаи, в които имало умишлено запушване на санитарията, за да има охлаждане.

На въпрос дали е чел доклада на Българския хелзински комитет (БХК) и какво му е отношението към него, Кирилов заяви, че е получил поне 7-8 писма от комитета по отделни случаи за отделни затворници. Цялостното изследване обаче все още не го е получил.

Правосъдният министър заяви, че председателят на ВКС Лозан Панов е защитен от закона "Кирилов" и ако някой имал намерение да действа в такава посока, по-свободен би бил режима на действащата уредба.

Освен условията за арестантите, условията на работа на надзирателите също са проблем.

Припомняме, през април 2018 г. двама надзиратели от затвора в Белене осъдиха ГДИН за грубо нарушаване на трудовите им права.

В края на март 2018 г. стана ясно, че правителството ще удовлетвори част от исканията на надзирателите.

С 15 млн. лв. от бюджета ще бъдат удовлетворени исканията на синдикатите за поетапно увеличаване и изравняване на заплатите на надзирателите с тези на колегите им в МВР, заяви тогавашният правосъден министър Цецка Цачева след заседание на Министерски съвет.

Премиерът Бойко Борисов обеща допълнително пари на среща със синдиката, на която участва и министър Цачева.

Надзирателите протестираха многократно и заплашиха с жива верига да негодуват пред резиденция Бояна, за да привлекат международно внимание.

Припомняме, след дългите полицейски протести в страната - национални и регионални, премиерът Бойко Борисов разпореди да бъдат пренасочени 100 милиона лева за възнаграждения на полицаите.

Това е и една и от причините надзирателите също да искат по-високи заплати. Според тях не е справедливо полицейските заплати да се повишават, а тези на надзирателите - не.