Във връзка с наближаващите празници, от МВР разпространиха съвети с цел опазване сигурността на нашия дом. 

От там предупреждават, че празничните дни да свързани с пътувания, а отсъствията от дома го поставят в риск от кражби. 

Органите на реда съветват да запазим дискретност относно предстоящите си планове. Споделянето им с широк кръг от хора не е препоръчително.

Също така парите и ценните вещи не бива да бъдат оставяни в жилището, без съответните мерки за сигурност. Интерес за крадците представляват пари, накити от благороден метал и компактната техника като видеокамери, мобилни телефони, преносими компютри, цифрови фотоапарати.

Оставете осветлението включено, ако жилището ще е празно само за една нощ. Ако отсъствието ще е по-дълго, се погрижете да затворите добре всички врати и прозорци. Осигурете близък, който да наглежда жилището.

Не оставяйте ключове от дома си на леснодостъпни места. 

Обирджиите в София шетат най-много из южните квартали

Обирджиите в София шетат най-много из южните квартали

Не се хвалете в социалните мрежи, че домовете ви са празни, зове полицията

Бъдете внимателни кого и как пускате вкъщи. Доносниците на крадците са най-разнообразни.

Ако бъдат забелязани съмнителни следи от взломяване или бъде усетено подобно намерение, е време за позвъняване на тел. 112. Съпричастността към съседите е много значима, защото никой не е застрахован.

Дадени са и съвети относно пазаруването в празничните дни. 

Добре е да не се носят големи суми пари, а ако все пак се налага - да бъдат разделени на части и поставени на различни места. При разплащане на сметки, да не се отваря широко портмонето, за да не се привличат вниманието и интересът на джебчиите.

При попадане в навалица, чантите трябва да бъдат притиснати плътно до тялото отпред, така че контролът над тях да е непрекъснат.

Портфейлът или парите не бива да се оставят без надзор. Без значение дали е по време на пробване на дреха, хапване в заведение или просто почивка.

При ползване на банкомат закрийте клавиатурата с ръка. Уверете се, че човекът зад Вас няма видимост. Препоръчва се използването на банкомати, разположени вътре в сградите на банки. Важно е банковата карта и пин кодът да не се съхраняват на едно и също място.

Пиротехниката не е играчка, припомня МВР

Пиротехниката не е играчка, припомня МВР

МВР съветва как да използваме пиротехниката безопасно

Не оставяйте във външни джобове на яке или друга дреха ценни вещи или пари.

Когато паркирате автомобилите си, не трябва да оставяте в тях на видно място скъпи вещи, техника, чанти с пари, документи, както и кашони или опаковки. Избирайте място за паркиране на колата на добре осветени, многолюдни места и винаги при възможност на охраняеми паркинги и гаражи.

С цел опазване на обществения ред, от МВР уверяват, че се предприемат всички нужни мерки за засилване на полицейското присъствие в районите, където ще има по-голямо струпване на хора - търговски центрове, гари, автогари, площади.

През празничните дни екипи на полицията ще патрулират в жилищните комплекси.