Месец декември носи духа на празничното настроение. Коледа и Нова година са светли празници за всички, пълни с топлина и емоции. На тези празници се провеждат множество организирани прояви на обществени места, в заведения, туристически обекти, училища и други. В тази връзка еуфорията от празниците често предизвиква у много хора желание да изстрелват и хвърлят увеселителни пиротехнически изделия.

Ето защо МВР припомня и призовава гражданите, че увеселителните пиротехнически изделия не са невинна играчка. Те съдържат взривни вещества или взривна смес от вещества и са поставени под разрешителен режим контролиран от органите на МВР.

203 коледни артикула не са съответствали на изискванията на ДАМТН

203 коледни артикула не са съответствали на изискванията на ДАМТН

Агенцията инспектира над 900 продукта по време на „Безопасна Коледа“ 2017

МВР припомня и че фирмите и търговците, съхраняващи и търгуващи с увеселителни пиротехнически изделия, следва да знаят, че за извършване на такава дейност трябва да имат надлежно издадено разрешение от МВР, както и да разполагат със специално проектирани, изградени и узаконени за този вид изделия складове и магазини.

Абсолютно е недопустимо търговията с тези изделия да се извършва на открито - по базари, сергии и павилиони. В складовете и магазините, имащи разрешение за търговия на увеселителни пиротехнически изделия, те се излагат на закрити лавици или под стъклен похлупак. Изделията следва да се съхраняват и продават само в оригиналната заводска опаковка и да бъдат придружени с инструкция за употреба и безопасност на български език.

Изключително важно е да не се продават и закупуват стоки, които са видимо повредени - имат разкъсана опаковка, фитил и др. Това е забранено и тези стоки подлежат на незабавно бракуване и унищожаване по съответен ред.

Пиротехническите изделия според предназначението и степента на опасност се разделят на следните категории:

 1. Фойерверки;
 2. Сценични пиротехнически изделия;
 3. Други пиротехнически изделия.

За съответната категория има и забрана за продажба, както следва:

 1. От категория Фойерверки е забранена продажбата на лица под 12 години;
 2. От категория Сценични пиротехнически изделия - на лица под 16 години;
 3. От категория Други - на лица под 18 години.

Ето и няколко практически съвета от МВР за това как да използваме пиротехниката безопасно:

 1. Пиротехническите изделия да бъдат закупувани и употребявани само от пълнолетни лица. Задължително е възрастен да осъществява забавлението с пиротехнически средства.
 2. Използвайте само изделия, които съответстват на стандартите за безопасност и са придружени с инструкции за правилна употреба. Съхранявайте ги грижливо.
 3. Фойерверките и илюминациите изстрелвайте само от подходящи места, където няма да представляват опасност за вас и околните.
 4. При индикации за дефект - оставете пиротехническото средство да престои там, където е паднало поне за 5 минути! Залейте с вода, за да обезвредите!
 5. Фойерверките и илюминациите не се насочват към лицето и тялото на човека. Недопустимо е правенето на експерименти с цел увеличаване на ефекта, засилване на шума или други подобни "подобрения".
 6. Употребата на пиротехнически изделия е забранена в превозни средства, закрити помещения, в близост до леснозапалими материали, както и в районите на болници, детски градини, училища църкви и приюти и др.
 7. Не паркирайте автомобила си под терасите на блока, защото може да бъде повреден, запален /разбира се неумишлено/ от ваши съседи, чрез изхвърлените от тях бомбички, пиратки или други пиротехнически изделия.
 8. Забранена е употребата на огнестрелно оръжие НЕ по предназначение. ОПАСНО Е! Собствениците на такова подлежат на строги санкции и отнемане на разрешителното, ако си позволяват подобна "игра" с пистолет, пушка или друго огнестрелно оръжие.
Проверяват безопасността на коледните стоки

Проверяват безопасността на коледните стоки

Следят дали пиротехниката отговаря на изискванията за безопасност

Възпламеняването на бомбички, пиратки и фойерверки, както и на самоделно направени такива не е безопасно развлечение. Когато при възпламеняване се зареждат в ръка или близо до лицето и косата, когато се употребяват в закрити помещения, могат да предизвикат локални изгаряния и травми. Травми на крайниците може да предизвика и натискането им с крак.
Ако пиратките се съхраняват по няколко в джоба на дреха, от триенето могат да се приведат в действие и да причинят неприятни изгаряния. Особено опасна е практика да се възпламеняват пиратките, след като се поставят в бутилка или друг съд. Детонацията в тясното пространство разбива бутилката и отхвърчащите стъкла могат да причинят сериозни наранявания не само на ползващия пиротехническото изделие, но и на случайно преминаващи хора. Особено опасно е и паленето на пиратки със запалка.