Дните преди студентския празник и по време на самия празник ще има засилено полицейско присъствие в районите на всички обекти, в които ще се празнува. Това обявиха на брифинг от МВР.

Те подчертаха, че на 8 декември освен полицаи, ще има и командировани сили от дирекция "Жандармерия"

В столична дирекция са изпълнени всички мерки, които да набелязани от министерството. В тази връзка са проверени 312 заведения, хотели и хижи на територията на столицата. Само в 26 от тях са установени, че има резервации за около 2000 посетители.

Освен униформени служители, ще има и много цивилни полицаи.

От полицията очакват епизодични, непланирани престъпни деяния от рода на кражби на телефони, кражби на пари, спречвания, хулиганства. 

От МВР съветват студентите при какъвто и да е инцидент колкото се може по-бързо да се свържат с полицията на телефон 112. За целта е много важно да знаят мястото, където се намират.

От полицията препоръчват още да не се оставят ценни вещи и пари без надзор, както и да не се прекалява с алкохола. Апелират и да се внимава с разходките през нощта.

Пожарникарите са посетили повече от 630 от местата, в които се очаква да има струпване на хора - съсредоточени предимно в планинските и морски курорти, и в големите областни центрове.

При проверките е обърнато внимание на създадената организация за осигуряване на пожарна безопасност, условията за успешна евакуация и пожарогасене, състоянието на електрическите и вентилационните инсталации, на системите за гасене и известяване при пожар и за управление на дим и топлина.

В над 120 от проверените обекти органите са констатирали отклонения от изискванията за пожарна безопасност. Най-честите пропуски са свързани с липса или неактуализирани инструкции за осигуряване на безопасността, неизправно аварийно евакуационно осветление, недостатъчен брой, необозначени или непроверени уреди за първоначално пожарогасене, необозначаване на евакуационни изходи с аварийно евакуационно осветление, използване на помещения не по предназначение им, липса на монтирани брави тип "антипаник" на крайните евакуационни изходи и др.

В хода на проверките са връчени писмени разпореждания, съставени са актове за установяване на административни нарушения.