МВР провежда акция срещу търговията с гласове в област Силистра, съобщава БНР. Операцията е насочена към предотвратяване на престъпления, свързани с политическите права на гражданите, противодействие на конвенционалната престъпност и подобряване на средата за сигурност.

В акцията участват служители на криминална, икономическа, охранителна и пътна полиция, жандармерията и Регионалната дирекция по горите - Русе.

Във фокуса на активните полицейски действия са рискови населени места, идентифицирани след оперативен анализ и на базата на предходни избори. Обект на контрол са лица от активния криминален контингент и други, за които има данни, че могат да упражнят влияние върху вота на гражданите.

Служителите на МВР проверяват търговски обекти, заложни къщи, пунктове за продажба на дърва за огрев и други обекти, за които съществува риск от свързани с изборния процес нарушения. На места са изградени КПП-та, на които се извършват проверки на лица и моторни превозни средства.

Нова телевизия информира, че акция срещу купуването на гласове и корпоративния вот се провежда и във Видин. Проверяват се търговски обекти и частни домове.

Проверяват всички влизащи и излизащи от квартал "Нов път" автомобили.

"На частен адрес са установени списъци на лица. Случаят е докладван на наблюдаващ прокурор от Районната прокуратура във Видин. Образувано е досъдебно производство", обяви Мартин Колев, началник на отдел "Охранителна полиция" във Видин.

20 задържани при акция срещу купения вот и бандитите в Костенец, Долна Баня и Сливен
Обновена

20 задържани при акция срещу купения вот и бандитите в Костенец, Долна Баня и Сливен

За тефтери с вересии, грабеж, липса на документи, "маркови препарати", кражба на коне и др.

По-късно от от МВР представиха данни за резултатите от полицейските действия. Във Видин са били изградени три временни контролно-пропускателни пункта при входно-изходните точки на кв. "Нов път", на които са проверявани водачите на преминаващите превозни средства. Същевременно са извършвани и проверки на частни адреси, обществени места, търговски обекти и питейни заведения в квартала, както и пунктове за изкупуване на метали за скрап, заложни къщи и офиси за бързи кредити в града.

За срок до 24 часа е задържан криминално проявен видинчанин. От дома му в кв. "Нов път" са е иззети списъци с имена. Уведомена е прокуратурата. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 167, ал.2 от Наказателния кодекс. За други престъпления са задържани още трима души от квартала. При проверки на три частни адреса, униформените установиха дърва без контролна горска марка и без документи, доказващи законния им произход. На стопаните са съставени актове по Закона за горите, по случаите - образувани преписки по чл.235 от Наказателния кодекс.

В операцията са участвали екипи на жандармерията, разследващи полицаи, служители от Районното управление във Видин и от криминална, икономическа, охранителна и пътна полиция. Полицейско присъствие в кв. "Нов път" остава засилено. Продължава провеждането на специализирани операции срещу престъпленията против политическите права на гражданите в цялата област.

До 13 часа в област Силистра са проверени 255 моторни превозни средства и 330 лица, съставени са 10 акта и са наложени 55 глоби по фиш. По думите на началника на отдел "Охранителна полиция" комисар Димо Василев са извършени проверки и в 20 обекта - магазини, заложни къщи, дружества за бързи кредити и др., които разполагат с ресурс за евентуално влияние върху вота на гражданите.

Петима извършители на престъпления са задържани за срок до 24 часа. На територията на Районното управление в Силистра е задържан мъж, издирван с Европейска заповед за арест. Сред арестуваните е и мъж, занимавал се с лихварска дейност. Проверява се евентуалната му съпричастност към престъпления срещу политическите права на гражданите.

Разкрити са пет престъпления - две кражби и три по линия на икономическа полиция. Във връзка с изборите са съставени общо 18 протокола за предупреждение по Закона за МВР на лица, за които има данни, че могат да въздействат върху вота на гражданите. 11 от протоколите са съставени днес.

Извършени са проверки по четири сигнала за нарушаване на изборното законодателство в областта, като събраните материали са докладвани в прокуратурата. Образувани са три досъдебни производства, работата по които продължава.