МВР тепърва ще се запознава с житието, битието и скандалите около Мартин Божанов - Нотариуса. Това заяви главният секретар на МВР Живко Коцев на брифинг пред медии.

Установени са ключови свидетели, които са разпитани. МВР са установили и точното място на убийството.

Приключили са първоначалните действия по разследването, открити са и доказателства. В днешния ден ще се извърши допълнителен оглед както на мястото, така и на района. Теренът, където се е случило убийството също ще бъде допълнително огледано и с допълнителни оперативно-издирвателни мероприятия.

Убийството е извършено с огнестрелно оръжие с няколко изстрела. Живко Коцев уточни, че МВР все още не може даде версия за убийството на Мартин Божанков-Нотариуса. "Несериозно е да издигам версии, няма и 24 часа, откакто е извършено тежкото престъпление", коментира главният секретар.

Съпругата на Нотариуса е уволнена от ГДБОП един път, като е обжалвала акта и отново е била възстановена на служба към ГДБОП. Причината - отказан й е достъп до класифицирана информация. В момента обаче е по майчинство.

Запитан готов ли е докладът за сигналите в президентството, Живко Коцев заяви, че проверката е финализирана, докладът е готов и е изпратен в компетентната прокуратура. Става въпрос за няколко сигнала, информацията е класифицирана и касае деяния, свързани с корупционни практики, злоупотреби с власт, обясни Живко Коцев.

Убитият „нотариус“ в София заплашвал магистрати

Убитият „нотариус“ в София заплашвал магистрати

АКФ проследяват покушението назад във времето и нагоре в йерархията

Минути преди брифинга на Живко Коцев бившият МВР министър Бойко Рашков заяви пред журналисти в Партийния дом, че по време на управлението си е водил разследване срещу убития Мартин Божанов - Нотариуса. Отсаналите депутати и партийни лидери останаха лаконични.

Припомняме, Божанов бе застрелян вчера в столичния квартал Горна Баня, в затворен комплекс на територията на бившите дипломатически тенис кортове.

Още снощи градският прокурор на София Илияна Кирилова потвърди, че жертвата е била "интересна" назад във времето, покрай делото "Крашевски" - дело срещу нотариуса Крашевски за измами, папката, по която изчезна мистериозно от зала в съда в обедната почивка. Нотариусът Слави Крашевски стана първият нотариус, осъден в България през далечната 2004 г. Оказа се също, че в СГП има сигнали от магистрати за заплахи от страна на Мартин Божанов.

Не стана ясно обаче срещу кои магистрати са отправяни заплахи, като преди няколко години такъв магистрат бе съдия Владислава Цариградска, която направи публични "отношенията си" с Мартин Божанов. Тогава тя свърза името му, но според неговите собствени твърдения, с бившия главен прокурор Иван Гешев и депутатът Делян Пеевски.

Само в последната една година и от момента, в който Иван Гешев бе отстранен предсрочно поста си на главен прокурор и бе заместен от бившия си заместник като временно изпълняващ длъжността главен прокурор Борислав Сарафов това е третото показно убийство.

На 25 май 2023 г. в ЮАР бе застрелян Красимир Каменов - Къро.

На 16 август бе застрелян Алексей Петров - Трактора

Междувременно друг герой от междуредията на законите и то с подобен профил на Мартин Божанов и отново със звучен прякор изчезна в посока Дубай, като и няколко пъти бе "убиван" в публикации от медиите. За момента обаче няма и следа от Петьо Петров - Пепи Еврото.