МВР започна кампания против телефонните измами.

Полицаите в София организираха серия от срещи между разследващи полицаи и възрастни хора. Целта на срещите е пенсионерите да бъдат обучени да разпознават телефонните измамници и техните схеми, съобщи bTV.

Близо десетгодишна сага с телефонни измами в България

Близо десетгодишна сага с телефонни измами в България

Намаляват ли измамите или измамниците стават все по изобретателни?

Първата такава среща се проведе в Четвърто районно управление в София. В хода на срещата органите на реда запознаха възрастните хора с това как да разпознават псевдополицаите от истинските полицаи.

Разследващите полицаи поясниха, че напоследък един от най-използваните от ало-измамници сценарии е да се представят за служителите на полицията. В много случаи обаче преди или след обаждането от мнимия полицаи хората получават и обаждане от друг глас, в което обаждане хората са заплашвани с убийство.

Съдът пусна от ареста пловдивския полицай, обвинен за чадър над ало-измамници

Съдът пусна от ареста пловдивския полицай, обвинен за чадър над ало-измамници

Обвинението е несъстоятелно, реши съдът

Полицаите обясниха и че често измамниците искат от жертвите си те да оставят в торбичка пари пред вратите си или да хвърлят торбичката през балкона си. По този повод служителите на реда отново бяха категорични, че истинските полицаи никога не търсят средства от гражданите за решаването на подобни проблеми.

Полицаите дори поясниха, че има възможност настоящата кампания на МВР срещу ало-измамниците да бъде използвана като нов сценарии от обирджиите.

Кмет учи жители да се пазят от ало-измамници

Кмет учи жители да се пазят от ало-измамници

В село Зелен дол имало много опити за измами, но без успех

Според статистиката на МВР всеки ден у нас има поне по 10 опита за телефонна измама. Поне един от тези опити бил успешен, предаде Нова телевизия.
Според данните от началото на настоящата 2017 година в България са измамени повече от 500 души по познатите схеми на ало-измамниците. Задигнатите пари възлизат на над 800 000 лв.

News.bg съветва гражданите да не вярват на подобни сценарии и да не дават пари на непознати за тях хора при никакви случаи! Служителите на реда не изискват средства от гражданите за разследването или задържането на ало-измамници.

Повечето от сценариите на телефонните измамници може да видите тук

Зачестяват случаите на телефонни измами

Зачестяват случаите на телефонни измами

Според полицаи, лицата извършващи този род измами най-често действат в група