Доста трудно върви работата по разкриване на обира на трезора на клон на „Банка ДСК" в „Младост", признаха от СДВР. Разпитани са огромен брой хора, които са пострадали от престъплението и са съхранявали в касите на банката пари, ценни вещи и документи. Скоро вещите на гражданите, които са намерени, ще им бъдат върнати.

От СДВР са установили, че са откраднати предимно пари, злато и други скъпи вещи, като по пода са открити безброй много разпръснати и разбъркани документи, нотариални актове и други. Трудно върви и установяването на всички вещи, които са се съхранявали в касите на банковия трезор. Трима дознатели работят по случая, посочиха полицаите.

На въпрос дали от СДВР открили някаква връзка между този обир и обирите на трезори на „Позитано" и „Дондуков", Иво Спиридонов посочи, че нито една версия не е изключена и разследването се извършва във всички насоки. Той припомни, че за обира на „Позитано" има двама задържани, които са с повдигнати обвинения и в момента са под парична гаранция.

Спиридонов посочи, че е на лице положителна тенденция по отношение на сътрудничеството между граждани и полиция. По думите му чрез свидетелски показания са били задържани извършителите на обирите в „Пазари Север", „Фантастико" и „Фло Кафе".

30 934 престъпления са извършени на територията на СДВР през 2010г, като 2009г. броят им е бил 33 698.

През изминалата година са разкрити с 1 004 престъпления повече в сравнение с 2009г., похвалиха се Иво Спиридонов и Илко Илиев, шеф на сектор „Грабежи" към СДВР. Процентът на разкриваемост се е увеличил от 32,22% на 38,35%.

Със 7 грабежа повече са разкритите случаи през 2010г. в сравнение с предходната. През 2009г. са извършени 1426 грабежа на територията на столичната полиция, като през 2010г. броят им е 1433. Разкритите през 2010г. са 609, като през 2009г. за сравнение са 483. Процентът на разкриваемост при този тип престъпления се е повишил от 33,87% на 42,50%, похвалиха се още от СДВР.

Иво Спиридонов посочи, че там, където има поставени видеокамери, броят на престъпленията е намалял. Например, в центъра в пъти е спаднала престъпността след монтирането на камери за видеонаблюдение.