Машинният вот ще се проведе безпроблемно и записването и излъчването на броенето на изборните резултати ще мине без сътресения. Това увери в Пловдив министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев, цитиран от БНТ.

Той посочи, че подготовката за техническото обезпечаване е било предизвикателство за МВР, но проблемите вече са отстранени.

Демерджиев отбеляза, че всяка седмица при него се отчитат резултатите от действията за подготовката на изборите на 2 април. Набелязани са рисковите секции.

ЦИК ще мисли как да брои бюлетините

ЦИК ще мисли как да брои бюлетините

В 9 366 секции ще има машинно гласуване

"Бяхме готови в момента в който се обявиха тези предсрочни избори. Започнахме оперативна работа така, както сме я възложили", подчерта министърът.

Той благодари и на неправителствени организации, помогнали с данни и информация.

"Набелязали сме местата, където вотът често се променя, набелязали сме местата, където има необичайно много преференции, така че на всички тези места ще подходим с особено внимание", допълни Демерджиев.

В Пловдив вътрешният министър награди с почетни знаци и медал четирима души извършили граждански арест, след който извършителят е получил ефективна присъда за грабеж.

Какафонията на ЦИК срива доверието в изборите

Какафонията на ЦИК срива доверието в изборите

Манипулация на вота може да има винаги

Впоследствие на церемонията по случай националния празник на България пред Паметника на Свободата Демерджиев посочи, че в Министерството на вътрешните работи има сигнали за подготовка за манипулиране на изборните резултати, съобщава Нова телевизия.

Образувани са и първите производства.

Министърът отказа да даде повече подробности, защото по производствата текат съответните действия. От думите му обаче стана ясно, че става въпрос за конкретна партия, която има осъдителна присъда и споразумение.

"Вече има данни от предходните избори, в осъдителните актове става ясно кой е купувал гласове", отбеляза Демерджиев.

Според него с връщането на хартиената бюлетина активността на тези, които искат да манипулират изборните резултати, се повишава.

"Аз съм предупредил нашите структури, нашата активност също ще бъде значително по-висока, вниманието ни ще бъде по-голямо, опитът, който натрупахме, е значителен. Вярвам, че имаме сили, имаме воля категорично да противодействаме", увери Демерджиев.