Главното мюфтийство е завело дела за връщането на общо 75 имота в цялата страна. Според данните на ВМРО обаче става въпрос за поне 90 религиозни имота.

Вече стана ясно, че Мюсюлманското настоятелство в Пловдив поиска чрез съда да си върне три вакъфски имота - "Чифте хамам", по-позната като "Чифте баня", която сега е превърната в музей на съвременното изкуство, бившата Ташкия Джамия, сега "Ресторант 19 век", и турските гробища.

За съдебните претенции на мюсюлманите към подобни имоти се заговори особено след „частната визита" на турския вицепремиер у нас преди дни. Именно присъствието на президента Плевнелиев на вечеря с турския гост, проведена в Пловдив, разбуни духовете сред националистите. Очаквано се стигна и до скандал, тъй като на въпросната вечеря българските медии не бяха допуснати. Колегите им от официалната турска делегация обаче успяха да влязат и да я отразят.

Така, всички, които се интересуваха от обсъжданите теми трябваше да се информират от турските агенции. Оттам тръгна и информацията за имотните искания в Пловдив.

Колегите са се загубили в превода. Няма такова искане специално за джамията в Пловдив, заяви в сутрешния блок на Нова телевизия главният секретар на Мюфтийството Ахмед Ахмедов. Той увери, че по време на срещата не е ставало въпрос за имотни претенции и междудържавни отношения, а разговорите са били от духовно естество.

Въпреки това на „турския вицепремиер е била дадена информативна бележка за това колко дела са заведени, но детайли не са се коментирали".

Загубили са се в превода колегите, никога не е имало претенция от турската страна за имоти и храмове. Няма такова искане, категоричен бе Ахмедов.

Той уточни, че има заведени дела за 75 имота и исканията им са въз основа на Закона за вероизповеданията и поради „видни основания да предявят имотни претенции". На този етап няма нито едно спечелено дело, но от Мюфтийството си го обясняват с началния етап на процесите, които са все още в начален етап.

Не е грешка в превода, скочи веднага другият събеседник в студиото Ангел Джамбазки. Според него исканията са най-малко 90, а за две трети от тях няма никакво основание.

Притеснително за ВМРО е, че се иска възстановяване на мюсюлмански храмове в райони, където реално няма мюсюлмани, но има много цигани. Подобни градове са и Дупница, и Кюстендил, където вече текат дела за местните джамии. Именно поради тази причина хората на Красимир Каракачанов организираха редица протестни демонстрации в тези градове.

Ангел Джамбазки подчерта, че „тайната турска вечеря" в Пловдив е дала повод за огромен скандал: „Забъркаха страшна каша и голяма глупост. Но това не е големия проблем. По-важното е, че турската държава за пореден път се опитва да се меси във вътрешните работи на страната."

Зам.-председателят на ВМРО уточни, че въпросът за ненамеса във вероизповеданието е уреден още след Освобождението.

Мюфтийството не трябва да бъде оръдие и проводник на турските интереси, заяви Джамбазки и добави, че това, което наблюдаваме е по чисто политически причини в защита на турските интереси.

Стана ясно и че официално искане за стопанисване на вакъфските имоти от турска страна няма. Правосъдният министър Зинаида Златанова обясни пред БНТ, че срещата й с Бекир Боздаг е била протоколна.

Тя беше организирана от външно министерство. Не мога да отговарям кой и какво е говорил извън тази среща, каза още Златанова и уточни, че на нея не са поставяни имотни въпроси.

Въпросът с турските имоти е решен още 1909 година. По време на срещата ми с господин Боздаг не стана въпрос за турските паметници. Мисля, че интерпретацията на турската агенция не беше съвсем точна. Тези спорове се водят пред съд и там им е мястото, завърши Златанова.