Основната цел на проекта на Наредбата за условията, правилата и реда за регулиране и регистриране на цените на лекарствата е подобряване достъпа до лечение на българските пациенти и контрол на държавата за оптимално разходване на публичните средства.

Това заяви министърът на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски по време на парламентарния контрол.

Гайдарски посочи и че в европейските страни съществуват доказани системи и правила законтрол върху ценитеи реимбурсирането, като едни страни използват външно, а други - външно и вътрешно рефериране.

В проекта на наредбата за България е прието външно и вътрешно рефериранеи се сравняват цените на производител в Румъния, Чехия, Естония, Гърция, Унгария, Литва, Португалия и Испания.

Тези страни са с най-близко законодателство до българското и за базова цена използват „цена на производител".

За цена на лекарствения продукт в България се утвърждава най-ниската ценана производител в посочените 8 страни, заяви Гайдарски.

Той увери, че е взето под внимание запазването на интереса на търговците на едро и дребно, които имат възможност за договаряне на допълнителни отстъпки с производителя или притежателя на разрешението за употреба.

В подкрепа на тези механизми е обзорният анализ на системите на ценообразуване и реимбурсиране в ЕС, изготвен от Австрийския федерален институт по здравеопазване.

Гайдарски посочи още, че в наредбата са предвидени механизми за намаляване и поддържане на ниско ниво на цените на лекарствата в България, като мерките са насочени към всички участници във фармацевтичния пазар - производител, търговец на едро и търговец на дребно.

Комисията по цените на лекарствата може и служебно да намали утвърдената пределна цена на лекарствен продукт, отпускан по лекарско предписание.

Това ще става след като комисията  установи, че е налице намаляване на декларираните цени в референтните страни по посочения в проекта ред, добави Гайдарски.

При повишение на цените на производителя, в проекта са заложени предпазни механизми за необосновано увеличаване на цените на лекарствата.

Повишаване на цената на лекарствен продукт може да става не по-рано от 12 месеца след последната регистрирана ценаи с не по-голям процент от статистически отчетената инфлация за периода на действие от последната образувана цена.

В тези случаи заявителят обосновава пред Комисията причините, които налагат това увеличение, както и предоставя информация за реализираните продажби на лекарствения продукт в страната.