След 10 години най-сетне тръгна делото за срутилата се сграда на ул. „Алабин” в столицата, която уби две приятелки – Деница Ченишева и Петрина Христова.

Припомняме, през 2006 г. във фаталния ден двете минаваха с автомобила си покрай сградата убиец, когато тя се срути върху колата и момичетата загинаха под отломките. По това време сградата бе в ремонт.

Четирима отговорни за смъртта им са подсъдими пред Софийския градски съд. Това са собственикът на сградата Георги Кирчев, инж. Петър Петров, който е трябвало да контролира ремонта на сградата, Николай Симеонов – управител на „АЗ – архитектура и изпълнение” , както и Манчо Антонов – собственик на фирмата за ремонти.

Прокурори мотали делото за сградата-убиец на „Алабин”?

Прокурори мотали делото за сградата-убиец на „Алабин”?

10 години след трагедията делото не можа да започне по същество

Трима от подсъдимите, освен Антонов, се изправиха пред съда. Антонов бе представляван от адвоката си.

На този етап обяснение реши да дава единствено Николай Симеонов. По думите му е бил сключен договор, като в него е бил заложен демонтаж на леки преградни стени. Трябвало също да се свалят мазилки от стени и тавани, окачени тавани. Симеонов подчерта, че договорът е бил сключен от негов служител с Манчо Антонов. До фаталния ден Николай Симеонов не е ходил в сградата.

Тъй като фирмата му осъществявала контрол, с Манчо Антонов сключили договор да бъдат осигурени строителните работници, които да извършат дейностите. Симеонов бе категоричен, че възложените работи не са представлявали дейности, които биха застрашили конструкцията и сигурността на сградата.

Николай Симеонов научил по телефона, че сградата е паднала. От служителите си той знаел, че „нищо необичайно и нестандартно не е вършено на обекта”.

На днешното заседание съдът прие да се разгледат и гражданските искове на почернените близки на двете момичета, като според магистратите това не би затруднило процеса.