705 граждани на трети страни са изведени от България през януари и февруари. 353 от тях са афганистанци. Данните представи шефът на дирекция "Миграция" старши комисар Николай Николов. Той участва в първото за годината заседание на Националния оперативен щаб за овладяване на рисковете и заплахите при засилен миграционен натиск по границите.

Заседанието се проведе под председателството на министъра на вътрешните работи Пламен Узунов, съобщават от пресцентъра на МВР.

Николов съобщи, че през последните три месеца на миналата година от България са изведени 661 граждани на трети страни. Сред тях са 281 граждани на Афганистан.

Предвидено е при необходимост да се разшири капацитетът на дома в Любимец. Предвидени са и действия за подобряване условията за настаняване там.

И сега можем да опазим границата, както хан Тервел, уверява Герджиков

И сега можем да опазим границата, както хан Тервел, уверява Герджиков

Тогава не сме били в Шенген, но сме опазили континента

60% от общия капацитет на домовете на Държавната агенция за бежанците са запълнени, обяви от своя страна зам.-председателят на институцията Даниел Инджиев.

Той обясни, че чужденците се настаняват и разпределят съобразно националност, семейно положение и уязвими групи - например непридружени непълнолетни. Усилено се работи за изграждането на дома в Пъстрогор като център от затворен тип. Ще се запази капацитетът от 300 настанени.

От пресцентъра на МВР посочват, че фокусът на дневния ред на заседанието е поставен върху актуалната обстановка по държавната граница, домовете и центровете за настаняване на чужденци, предприетите мерки в изпълнение на предишни заседания на щаба от есента на миналата година и решения за обезпечаване на сигурността по границите през предстоящия пролетен сезон.

Шефът на "Гранична полиция" Светлан Кичиков очерта основните приоритети. Те са овладяване на евентуален засилен натиск по границите, на вътрешномиграционните процеси, противодействие на каналджийството и недопускане на появата на нови канали за нелегално превеждане на чужденци. Той отчете тенденция на многократно намаление на опитите за нелегално преминаване на българо-турската граница през първите два месеца на тази година в сравнение със същия период на 2016 и 2015 година.

В заседанието взеха участие още изпълняващият длъжността главен секретар на МВР главен комисар Георги Арабаджиев, директорът на ГД "Национална полиция" главен комисар Христо Терзийски, представители на дирекции в МВР, ДАНС и други институции.