Почти на 100% е запълнен щатът на "Гранична полиция". От четири месеца насам ситуацията на българо-турската граница е изключително спокойна. Това заяви вътрешният министър Калин Стоянов по време на участието си в Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в Народното събрание.

Като постъпил на поста на вътрешен министър Калин Стоянов заварил около 700 незаети щата в "Гранична полиция", но сега в момента ситуацията била коренно различна - съставът на граничарите почти е запълнен на 100%. Дори част от силите, които са били на българо-турската граница ще бъдат изтеглени и от следващия месец допълнителните полицейски сили, като Жандармерията например, в края на януари месец ще отидат в малките населени места.

Стоянов отчете добър кадрови ресурс на "Гранична полиция", като за него най-възлови са септември и октомври месец, които са най-натоварени по линия на нелегалната миграция. Ситуацията на българо-турската граница сега е спокойна, увери министърът.

МВР залови с над 15% повече мигранти през тази година

МВР залови с над 15% повече мигранти през тази година

Общо 18 008 чужди граждани са задържани от януари до ноември

Той допълни, че българските служби работят добре с Европол и Фронтекс, които оказват добро съдействие на границата.

България не е приела допълнителни условия за бежанци и няма да приеме допълнителни такива, за които страната ни не е отговорна.

Калин Стоянов отчете още пред народните представители, че мярката за отнемане на автомобили от пияни и дрогирани шофьори зад волана работи добре. Контролът е много по-засилен и целият ресурс на МВР в момента се намира на пътя. Около 160 са отнетите автомобили от пияни и дрогирани шофьори, посочи вътрешният министър. Системата за електронно връчване на фишовете за нарушения също работи добре, по думите му.

Защо кабинетът спешно предлага промени в Закона за убежището и бежанците, пита Нинова

Защо кабинетът спешно предлага промени в Закона за убежището и бежанците, пита Нинова

Щом правителството не е поело ангажимент да приемаме обратно бежанци?