Наблюдаващият прокурор по делото „КТБ” Иван Гешев е новият шеф на Специализираната прокуратура.

Той бе избран от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) с 9 гласа „за” и 1 „против”. Не го подкрепи само членът Елка Атанасова.

Ще работя за подобряване на координацията между прокурори, разследващи органи и ДАНС, обяви Иван Гешев по време на изслушването си пред Прокурорската колегия. Той бе единственият кандидат за ръководната длъжност.

„Продължавам да наблюдавам това досъдебно производство с още двама наблюдаващи прокурори”, заяви Иван Гешев пред членовете, които го попитаха именно за делото „КТБ”.

Припомняме, че спецпрокуратурата е без шеф от миналата година. На 24 септември ВСС освободи от длъжността Светлозар Костов, който бе наказан дисциплинарно. Предложението за отстраняване от длъжност бе внесено през август от главния прокурор. Причината, че Костов - отложил изпълнение на присъда на Росен Петров - Животното от групата на Златко Баретата заради заболяване, без да направи проверка на фактите.

Към момента Гешев работи в Софийската градска прокуратура. Той има 20-годишен стаж като следовател и прокурор. Обеща конкретни мерки за борбата с престъпността.

„Държавата и обществото са в правото си да очакват добри резултати от тази структура”, коментира пред членовете на Прокурорската колегия Гешев. Според него са необходими качествено проведени разследвания, ръст на внесените обвинителни актове и постановените ефективни присъди.

Гешев изрази желание за запазване на добрите резултати на спецпрокуратурата и тяхното надграждане.

Той констатира, че е нарушена атмосферата на спокойствие в спецпрокуратурата, което се отразява негативно на дейността й. Подобряване на статистическите резултати на спецпрокуратурата и повишаване на общественото доверие към нея си поставя за цел в средносрочен и дългосрочен план Гешев.

Щял да се старае да осигури максимална натовареност на прокурорите, следователите и съдебните служители. Иван Гешев смята да поддържа постоянна комуникация с тях, „изключваща личния елемент”.

Сред целите му е и подобряване на процента върнати от съда дела. Ще работи и за повишаване на квалификацията на прокурорите, в рамките на специализираната материя, по която работят.

По думите му, по дела с обществено значение прокуратурата дължи честни отговори. „Ще работя спецпрокуратурата да е максимално открита пред медиите, неправителствения сектор”, изтъкна Гешев.

Дори да заеме ръководната длъжност, Гешев смята да наблюдава и съдебни производства и да влиза в зала.

Въпреки че обеща прозрачност в работата си, новоизбраният шеф на спецпрокуратурата отказа да разговаря с медиите днес.