Четирима души са задържани при неутрализирането на организирана престъпна група за производство, държане и разпространение на синтетични наркотици в големи количества. Това стана ясно на брифинг на Специализираната прокуратура и ГДБОП.

От прокуратурата заявиха, че разпространението на наркотици сред подрастващите у нас е масово, като се разпространява основно т.нар. синтетична дрога. Тя води до психози и психични разстройства на децата.

При разследването в две бунгала на бивш пионерски лагер в с. Веринско, ползвани от участник в групата, е било открито цялостно оборудване за нелегално производство на синтетични наркотици - амфетамин и метамфетамин. Друго оборудване за нарколаборатория на групата е било намерено в помещение в близкото село Житен.

При извършените претърсвания и изземвания в офиси, жилища и автомобили, ползвани от участниците, са били намерени и иззети общо над 250 килограма амфетамин и метамфетамин в различна форма (на таблетки, бучки, кристали), 4 кг таблетки с различно оцветяване и лого - "Филип Плейн", "Шанел" и др., реагиращи на полевия тест като екстази. Намерени и иззети са и над 100 литра прекурсори, три таблетиращи машини, 4675 лв., 1500 евро, 3300 швейцарски франка.

Над 200 кг амфетамини иззеха при спецакция

Над 200 кг амфетамини иззеха при спецакция

Задържана е наркогрупа

В един от арестуваните са открити 1 кг наркотични вещества, разпределени в пакети в джобовете на връхна дреха. Друго от лицата е задържано в момента на продажба на 6 000 таблетки амфетамини.

Пазарната стойност на задържаните наркотици е над 1,5 млн. лева. Дилърите са действали основно в кварталите "Надежда" и "Люлин".

Припомняме, по-рано днес главният прокурор Иван Гешев обяви, че са иззети над 200 килограма амфетамини при спецакция на ГДБОП и Специализираната прокуратура в София.