Над 100 нелегални пришълци са задържани между селата Лесичово и Калугерово, съобщиха от МВР в Пазарджик. Сигналът е получен около 11 часа на телефон 112 днес.

От пресцентъра на Апелативна прокуратура-Пловдив уточняват, че в района на село Лесичово, обл. Пазарджик, полицейски патрул е спрял за проверка ТИР с влекач с хасковска регистрация и полуремарке с пловдивска регистрация. В товарния автомобил, шофиран от 55-годишния македонски гражданин Шабан Р, са пътували 119 чужди граждани без документи за самоличност, за които по-късно е установено, че са от Сирия и Ирак.

В момента се установява тяхната самоличност и предстои да бъдат настанени в бежански център у нас. Разследването сочи, че чуждите граждани са били качени в Истанбул на товарния автомобил от турски гражданин, представил се за български изселник и говорещ български език. Той обещал да плати на шофьора 5 000 евро, за да превози хората до територията на България и да ги остави във вътрешността на страната. Шабан Р. е задържан за 24 часа по Закона за МВР.

По-късно от пресцентъра на Апелативна прокуратура-Пловдив съобщиха, че Районна прокуратура-Пазарджик е образувала досъдебно производство срещу 55-годишния македонски гражданин Шабан Р., който е със статут на постоянно пребиваващ в България, за подпомагане на чужденци незаконно да преминат през страната.

Под ръководството на Районна прокуратура-Пазарджик се извършват активни процесуално-следствени действия – разпитват се свидетели, установява се самоличността на чуждите граждани и мястото на влизане в България, както и собствеността на влекача и полуремаркето. Сред чуждите граждани има и деца под 16-годишна възраст.