3487 литра нелегален алкохол задържа митническа мобилна група, съвместно със служители на митница Югозападна при проверка в петричко село.

На 14 ноември митническите служители извършват проверка на регистриран специализиран малък обект за дестилиране (СМОД), намиращ се в село в община Петрич. Към момента на проверката обектът е бил в работен режим. Митническите служители установяват липса на справка-декларация за количеството на вложената суровина, съгласно изискването на ЗАДС.

При последвалите контролни действия в частния имот на собственика на СМОД се установява, че в две постройки до къщата се съхраняват 2713 литра в пластмасови бутилки с вместимост 5, 10 и 11 литра и 774 литра в два ПВЦ съдове с вместимост 200 литра и множество пластмасови бутилки по 10 литра, пълни с безцветна течност с мирис на етилов алкохол.

Общо количество на открития етилов алкохол в частния имот е 3 487 литра, за които не са представени документи за платен, обезпечен или начислен акциз, според изискванията на Закона за акцизите и данъчните складове /ЗАДС/.

Взети са проби за лабораторен анализ. След изготвяне на лабораторните експертизи ще бъде образувано административнонаказателно производство.