Специалностите, най-предпочитани от студентите в Медицинския университет в София са акушергинекологията, гастроентерологията, ендокринологията. Вече има повече желаещи за дефицитната специалност анестезиология.

По-малко кандидати има да специализират виросулогия, клинична токсикология, патология, посочи заместник-ректорът по Учебната дейност проф. Каролина Любомирова пред „Хоризонт".

Според нея трябва да се увеличи броят на специализациите по държавна поръчка.

1433 студенти редовна медицина са приети тази учебна година в Медицинския университет. 180 души са приети държавна поръчка медицина, 140 - дентална медицина и 120 фармация.

Има лек спад на кандидатите заради демографския срив, но като цяло има интерес към медицината, посочи Любомирова. Над 30% от завършващите имат желание да специализират в чужбина, допълни тя.

Трябва да се променят правилата за специализация у нас, както е в чужбина - и не студентът да си плаща специализацията и да взема минимална работна заплата, за да остават младите лекари в България, каза Георги Галев, студент в МУ в столицата и един от топ 20 на приетите студенти през 2012 година. В момента той е пълен отличник, поканен да стажува и работи през уикендите в спешната болница "Пирогов"

Интересен факт е, че единствено в България медици и стоматолози се насочват към работа във фармацевтични фирми, заради по-доброто заплащане, докато на Запад във фармацията работят химици или други специалисти.