Спокойна е обстановката в центровете за бежанци в България. Това заяви Петя Първанова директор на Агенцията за бежанците пред БНР. Над 3000 мигранти самоволно са напуснали центровете и тяхната процедура по предоставяне на статут е прекратена.

Във всички центрове за бежанци на територията на страната са заети 57% от целия капацитет. Това са 2980 чужденци, които са в процедура по международна закрила. Спокойна е обстановката. Няма инциденти, които да са се случили и да ни притесняват. Основно хората в тези центрове са от Афганистан, Сирия и Ирак.

Решението за предоставяне или отказ на статут е краят на една процедура, която трае между 2 и 6 месеца, тоест тези лица не са пристигнали сега, посочи още Първанова.

Статистиката към средата на март е 221 предоставени статута на бежанец и 185 хуманитарни статута.

Имаме около 680 отказа, има почти 3000 прекратени производства на лица, които повече от три месеца не пребивават в центровете, в които са настанени. Те самоволно са напуснали центровете, което означава, че около 3600 процедури са прекратени, каза Първанова.

Когато на едно лице бъде отказан статут, то има право на съдебен контрол и правна помощ. Повечето от отказите се обжалват. Докато се обжалват лицата продължават да пребивават в центровете.

Мигрантите-размирници в Харманли имали тактика

Мигрантите-размирници в Харманли имали тактика

Тези хора бяха тръгнали да убиват, разказва полицай, потушавал бунта

След като съдът потвърди отказа, от ДАБ информират Министерство на вътрешните работи и Дирекция "Миграция", каза председателят на агенцията.

По-рано бе съобщено, че вчера 28 мигранти са открити в горящ товарен автомобил в близост до село Резово край българо-турската граница, съобщиха от полицията в Бургас.

28 мигранти са открити в горящ камион край Резово
Обновена

28 мигранти са открити в горящ камион край Резово

Според прокуратурата, чужденците са 27, не са пострадали сериозно

Горящият автомобил е открит в района на горски път. Той е бил със софийска регистрация и е бил натоварен с чакъл. Огънят е бил потушен от екип с трима огнеборци. Изгоряла е кабината на камиона. При огледа в пригоден в каросерията тайник са открити 28 незаконно преминали границата на Република България.