345,669 млн. лева са задълженията на болниците към 31 май 2010.

93 млн. лева са просрочените задължения, заяви здравният министър Анна-Мария Борисовав отговор на питане от депутaтите от Синята коалиция Ваньо Шарков и Кирчо Димитров за финансовото състояние на лечебните заведения за болнична помощ в България.

МЗ е изготвил антикризиснен пакет, в който се набелязват мерки, за да се стаблизира работата на болниците, като в същото време, по думите на Борисова, се гарантира качествено здравеопазване на пациентите.
Анна Мария Борисова обясни, че е направен сериозен анализ на завареното положение в сектора.

Някои от големите болнициса изплатили задълженията си, обясни още здравният министър, а 40 млн. лева болници държат в банки, сочи одит на здравното ведомство.

Какви са текущите и просрочени задължения на лечебните заведения и какви мерки предприема МЗ за стабилизиране на финансовото състояние на болниците, попита Димитров.

1,8 милиона са здравно неосигурените българикъм момента, изтъкна от своя страна Ваньо Шарков.
Това според синия депутат създава сериозни пречки пред преструктуриране и реформиране на здравния сектор.

Той посочи още, че някои болници пък "като катерички" - трупали на склад лекарства, а в същото време натрупали сериозни задължения.
Шарков препоръча да се затегне контролът върху подобни болници.

Някои предприятия вече не работят и на тези хора, които са съкратени вече не им се плащат здравни осигуровки. Така по-късно, в кулоарите на парламента, здравният министър обясни ръста на здравно неосигурените на 1,8 милиона души.

От началото на годината с близо 500 000 са се увеличили здравнонеосигурените лица.

"Във всички случаи една здравна политика ще се води добре, ако добре върви и стопанският живот. Те са свързани", допълни Анна-Мария Борисова. По думите й здравеопазването е част от стопанския живот и какъвто е стопанския живот в страната, такова ще бъде и здарвеопазването.

Относно скътаните 40 млн. лева от някои болници в банки, Борисова уточни, че това са спестени пари от капиталови разходи.
"Ние им изпращаме парички за капиталови разходи, те са правили, правили, правили, но са и икономисали нещо и са заделили бели пари за черни дни и си ги имат", допълни здравният министър.

Болниците-спестовници, стана ясно още, били в дълъг списък.

Дали тези вложения в банки са законни, министърът не можа да отговори. Питайте юристите и финансистите, аз съм лекар и аз не зная дали това е законно, посъветва медиите тя.

Ще се води сериозна битка за антените на мобилните оператори, които трябва да бъдат изън населени места, а не както досега по училища, детски градини и жилищни сгради, стана ясно още от коментарите на здравния министър.

"Битката ще я водим и ще се преборим", категорична бе Борисова.

Попитана дали са опасни излъчванията на антените, министър Борисова отговори:"Мога ли да си призная нещо - аз много знам, но не всичко и точно това, което ме питате не го знам".