Над 400 деца от София, Дупница, Тетевен и Благоевград се включиха в инициатива против употребата на наркотици.

Инициативата носи името "Red Ribbon" и е организирана от Агенция "Митници" и Департамента за борба с наркотиците на САЩ в памет на Енрике Камарена, агент на ДЕА, отвлечен и зверски убит от мексикански наркотрафиканти.

Мото на инициативата е "Гордей се, че не употребяваш наркотици" ("Proud To Be Drug Free"). Тя се проведе в зала "Заминаващи" на Летище "София".

Учениците започват с дрогата от шести клас

Учениците започват с дрогата от шести клас

Нов и много опасен наркотик все по-често се засича в България

"Употребата на всяко едно наркотично вещество води до зависимост, която обърква вашия живот и този на близките ви." Това заяви началникът на отдел "Борба с наркотрафика" на Митница "Аерогара София" Стефан Бакалов.

От своя страна заместник-посланикът на САЩ у нас Андрю МакКлиърн благодари на Агенция "Митници" и служителите на ДЕА за организирането на събитието. "Това е осмото поред годишно събитие и ние дълбоко оценяваме упоритата работа на г-н Стефан Бакалов и неговия екип от професионалисти всяка година", подчерта МакКлиърн. Той също така се обърна към децата, участващи в инициативата, с думите: "Да изберете живот без наркотици, е едно от най-важните неща, които можете да направите, за да имате щастливо, здравословно и успешно бъдеще. Когато стоите далеч от наркотиците, светът е открит за вас и ви предлага неограничени възможности. Обратното също е вярно: ако употребявате наркотици, имате малко възможности и малко свобода, защото наркозависимостта ви контролира. Моля, запомнете, че наркотиците ви отнемат свободата".

Всеки пети ученик в Ловеч опитвал наркотици, всеки трети - пие редовно

Всеки пети ученик в Ловеч опитвал наркотици, всеки трети - пие редовно

Половината ученици са смесвали наркотици с алкохол

Ръководителят на офиса на ДЕА в България Едуард Кофи също взе участие във форума. Той обясни на подрастващите, че в днешно време на пазара има много опасни наркотици, които целят единствено да пристрастят хората, за да могат наркопласьорите да забогатеят на техен гръб.

Спецпрокуратурата обвинява осем, произвеждали дрога в Сливенско

Спецпрокуратурата обвинява осем, произвеждали дрога в Сливенско

Иззет е пистолет със заличени номера

По време на инициативата служителите на Агенция "Митници" демонстрираха пред учениците как специално обучените им кучета Епси, Диана и Нерон откриват наркотици. С гонка, сирени и специални автомобили митничарите от отдела за "Борба с наркотрафика" разиграха пред тийнейджърите задържане на наркотрафиканти.