Над 700 000 артикула със знаци на регистрирани търговски марки за задържали от началото на годината митничарите на ГКПП "Капитан Андреево". По-голяма част тях са текстилни изделия, обувки и парфюми, съобщиха от Агенция "Митници".

През декември при три проверки на товарни автомобили, влизащи в страната от Турция са открити 115 509 артикула с лого на световноизвестни марки. Стоките са иззети поради съмнения, че са нарушени права върху интелектуалната собственост.

При един от случаите на 15 декември 2022 г. на митнически пункт "Капитан Андреево" пристигнал товарен автомобил с полска регистрация. Шофьорът - украински гражданин, представил пред митничарите редовни документи за превозваната групажна стока от Турция за Полша. Камионът бил селектиран за щателна митническа проверка, при която било установено, че 119 колета съдържат стоки, които носят емблеми на световни търговски марки. Открити са 82 560 чифта чорапи, 7 660 текстилни изделия - предимно блузи и спортни комплекти, както и 1218 чифта обувки и 2027 чанти, портмонета и колани.

Хванаха 27 000 дрехи, обувки и чанти менте на "Капитан Петко войвода"

Хванаха 27 000 дрехи, обувки и чанти менте на "Капитан Петко войвода"

Стоките са задържани

Ден преди това в товарен автомобил с турска регистрация са намерени 13 628 текстилни изделия, по-голяма част от които тениски, мъжки боксерки и хавлиени кърпи с логата на над 10 марки. Камионът, управляван от турски гражданин е превозвал стоката от Турция за Нидерландия.

Третият случай е от 11 декември 2022 г., когато в страната от Турция влязъл  влекач с полуремарке с турска регистрация. Водачът - турски гражданин, представя митнически документи за превоз на групажна стока за Белгия. При извършената щателна митническа проверка в товарното помещение са открити 232 колета с 7239 текстилни изделия, 386 чифта обувки и 791 чанти, портмонета и колани, всичките с лого на регистрирани търговски марки.

В изпълнение на Европейския регламент 608/2013 относно защитата на правата върху интелектуалната собственост стоките са задържани и за случаите ще бъдат уведомени притежателите на търговските марки.