Поредна кражба на медни кабели от трафопост в района на кв. „Лозенец“ остави без електрозахранване за около 3 часа над 200 домакинства в района на бул. „Никола Вапцаров“ тази сутрин и нанесе щети за около 3000 лева, съобщават от електроразпределителното дружество ЧЕЗ.

Сигналът за липса на електричество в блок 38 е регистриран в 4:45 часа. При посещението на аварийния екип е установено, че в трафопоста, от който се захранва блокът, са откраднати 10 метра меден кабел 10 кV и 14 метра меден кабел ниско напрежение.

Около 7:50 часа след приключване на огледа от служителите на МВР е подадено електрозахранване на всички абонати. Екипи на ЧЕЗ работят за възстановяване на откраднатите кабели и на нормалната схема на захранване в района.

„Материалните щети са 3000 лева, но тук не се включват извънредния труд, положен от нашите служители през нощта и неудобствата за клиентите. Подобни нагли кражби ощетяват всички. Те нарушават нормалния ритъм на живот и спокойствието на клиентите, което не може да се компенсира по никакъв начин. За отстраняване на щетите се влагат средства, които в противен случаи биха могли да се използват за модернизиране на мрежата“, каза Виктор Станчев, директор „Експлоатация и поддържане“ в ЧЕЗ Разпределение България.

Въпреки предприетите мерки от страна на ЧЕЗ през миналата година са откраднати 53 000 метра кабели и проводници, а щетите от кражби на съоръжения възлизат на 3,2 млн. лева