Министърът на вътрешните работи Валентин Радев връчи почетно отличие на МВР за доблест и заслуги на трима доброволци от Кризисния център в Община Свищов.

По време на официална церемония в Министерство на вътрешните работи тримата доброволци Георги Иванов, Тихомир Веселинов и Милен Милев получиха високото отличие за спасяването от пожар на близо 30 души, настанени в социалния център за възрастни с деменция.

Пожарът обхванал здравна служба в селото, която се намира в непосредствена близост до центъра за възрастните хора. Съществувал риск по покрива да се пренесе и в социалния център. Затова доброволците са евакуирали възрастните.

Кризисният център обслужва 6 села. Общо доброволците, които работят в центъра, са 10. Центърът е изграден заради отдалечеността на селото.

"Благодарение на доброволния отряд реагирахме навреме, хората от горните етажи ги свалихме на първия етаж в телевизионната зала, от където имаше готовност да бъдат евакуирани навън", обясни Георги Иванов.

Евакуираха 40 болни с деменция в свищовското село Овча могила

Евакуираха 40 болни с деменция в свищовското село Овча могила

Пожар е застрашил техния център

Главен комисар Николай Николов, директор на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" припомни приетите законодателни промени и Стратегия за развитието на доброволчеството у нас. Предвид бедствията и многото извънредни ситуация, Николов заяви, че за всички е било ясно, че е била необходима законова възможност за развитие на доброволчеството у нас. Той отчете, че към момента България има 3 000 добре обучени доброволци благодарение на ентусиазма на няколко човека от ГД "Пожарна безопасност и защита на населението". Те са преминали специална подготовка и имат необходимата квалификация да оказват помощ в случай на бедствие.

Предстои през 2018 г. да бъдат подкрепени усилията на 22 кмета с население под 20 хиляди души да доразвият доброволческата мрежа, така че към края на годината мрежата от доброволци да е достигнала 3 500 души в общо 250 структури към общините. Центърът в Свищов разполага с противопожарен автомобил, линейка и медицински екип, готови да помогнат на хората в беда.

Пожарната набира доброволци

Пожарната набира доброволци

С пожарните в страната има 3 000 свободни позиции